Vizsgált allergiák

Szerző: Allergy Test Létrehozva: 2019.03.13 11:02 Módosítva: 2019.06.18 16:09

Az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója az allergénekre.  Az allergének a panaszokat, tüneteket okozó anyagokban levő fehérjék, fehérje-lánc részletek.  Az allergiás tünetek kialakulásáért az ún. hízósejtek felelősek. Ezeken a sejteken az IgE megkötő receptorok vannak. Az IgE specifikusan reagál egy adott antigénre, esetünkben az allergénre. Az IgE a vérben szabadon keringve is jelen van, de elsősorban a hízósejtek felületén, kötött állapotban vannak.

Légúti allergiák

A légúti allergia érintheti a felső- és alsó légutakat egyaránt; így beszélhetünk allergiás rhinitisről vagy, a hörgőrendszer érintettsége A légúti allergiának számos tünete van.esetén, allergiás asztmáról.

Tünetek : 

  • orrfolyás 
  • orrviszketés 
  • nehézlégzés 
  • könnyezés 
  • orrdugulás 
  • szemviszketés 
  • nehezített kilégzés 
  • mellkasi feszülés 
  • sípoló légzés 
  • száraz köhögés

Ezeket a tüneteket leggyakrabban különböző pollenek idézik elő: nyírfa, fekete üröm, parlagfű stb., de ugyanúgy bűnös lehet az állatszőr, a házi poratka  vagy bizonyos penészgombák. Amikor az allergének folyamatosan – egész évben- jelen vannak a levegőben, a tünetek is folyamatosan fennállnak (perineális allergia); amikor a növényi pollenek megjelenése a kiváltó ok, olyankor szezonális szénanátháról beszélünk.

Ételallergiák

Az élelmiszerek okozta allergiák esetén bizonyos ételekre reagál tévesen túlzottan a szervezet.

Gyakran okoz panaszt a mogyoró, diófélék, tej, tojás, szója, tenger gyümölcsei, míg a kevésbé gyakori táplálékallergiák közé sorolható az eperallergia, mákallergia, földimogyoró allergia stb.

Tünetek:

  • emésztési zavarok  
  • hasmenés
  • gyomorfájdalom
  • hányingerSzámos élelmiszer okozhat ételallergiát.
  • bőrviszketés
  • csalánkiütés
  • duzzadt légutak
  • nehézlégzés
  • valamint legsúlyosabb esetekben az anafilaxia.

Az ételallergia kiváltó okai leggyakrabban:

  • tehéntej
  • tojás
  • búzaliszt
  • földimogyoró
  • zeller
  • olajos magok
  • rákfélék

 

Összetett allergiás kórképek vizsgálata

ALEX és Faber multiplex allergiateszt

Az ALEX és FABER multiplex allergiatesztek elsősorban a légúti- és ételallergiák felderítésére alkalmasak; az allergének extraktumok és molekuláris komponensek -, származási helyüket tekintve lehetnek növényi és állati eredetűek. A komponens alapú allergiavizsgálatok a keresztallergiák felderítésére is kiválóan alkalmasak, ami fontos információ a klinikus számára.

A multiplex allergiatesztek lehetőséget biztosítanak közel 300 allergén egyidejű vizsgálatára, az össz-IgE megállapítására és a páciens egyéni specifikus IgE-palettájának felderítésére. Emellett a komponens alapú allergiavizsgálat megmutatja, hogy melyik az a fehérje komponens, amely az allergiás tünetekért felelős. A fehérjék különbözőek: egyik jobban allergizál, másik kevésbé; van, amelyik hőre bomlik, s ilyen állapotban már nem okoz panaszokat. A komponens alapú allergiadiagnosztika megmutatja, a fehérjén belül is melyik az az összetevő, amelyikre az immunterápia során koncentrálni kell.