Tejallergia

Tejallergia

A tejallergia a szervezet immunreakciója az állati tejben található fehérjék valamelyikével szemben. Leggyakrabban a tehéntejben levő alfa S1-kazein okozza a tüneteket; a gyermekkori allergiákat okozó vezető vezető élelmiszerek egyike.(tojás, földimogyoró, mogyoró, szója, hal, kagyló és búza.) Gyerekeknél a tejallergia sokszor igen kis korban már jelentkezik, de az esetek legnagyobb százalékában 3 éves korukra ki is növik.

Szerző: Allergytest.hu Módosítás: 2022.09.26 16:21

A tejallergiát sokszor összetévesztik a laktóz intoleranciával, mert gyakran megegyezőek a panaszok. DE: laktózintoleranciánál a tejcukrot (laktózt) lebontani hivatott enzim termelődési zavara a kiváltó ok.

Tejallergia tünetei

A tejfogyasztás után szinte azonnal jelentkező tünetek:

 • hányinger, hányás, hasmenés, véres széklet, 
 • különböző bőrtünetek (ekcéma, csalánkiütés, vörös foltok, viszketés)
 • a gége bedagadása, tartós rekedtség, nehézlégzés

Az időben később jelentkező tünetek:

 • gyakori hasfájás, nyugtalanság, bőrkiütések,
 • étvágytalanság, lassuló gyarapodás, vagy súlyvesztés, székrekedés
 • intermittáló köhögés, orrfolyás

Jóllehet ritkán, de a tejallergia akár anafilaxiás reakciót is kiválthat egy gyereknél; ilyenkor a szervezet szisztémásan válaszol az allergénre, s a súlyos tünetek nagyon gyorsan manifesztálódnak. Ilyen tünetek: hasi fájdalom, az ajkak, a gége, és nyelv feldagadása, vérnyomásesés, ami keringési elégtelenségig is fokozódhat, ezért életveszélyes állapot alakulhat ki.

A tejallergia vizsgálata:

Bőrteszt, Prick-teszt segítségével, vagy vérmintából történik. A vérmintából vizsgálható pusztán az allergén kivonat, vagy molekuláris szinten megállapítható pontosan melyik a tünetekért felelős allergén. Általában, ha valaki tehéntejre allergiás, az a kecske-, ló-, szamártejre is az lesz. A multiplex allergiatesztek (ALEX) segítségével pontosan megállapítható a tünetekért felelős allergén, és az esetleges keresztallergiák is kideríthetőek egyetlen vérvétellel. Az ALEX multiplex allergiatesztnek, mellyel akár 282 allergén vizsgálható, szűkített részpanelei is elérhetőek, melyek a célirányosabb allergén-keresést teszik lehetővé.

Vizsgálati panel  Vizsgált allergének száma Árak

IgE nutritív 30as panel (AllergyScreen)

panel megtekintése

30 E 16 900 Ft

IgE nutritív 91es panel (Alex) 

panel megtekintése

91 E 49 900 Ft

IgE nutritív állati (Alex) 

panel megtekintése

41 E, M 49 900 Ft

IgE nutritív vegetáriánus (Alex)

panel megtekintése

118 (69 E, 49 M) 59 900 Ft

IgE nutritív komplex (Alex)

panel megtekintése

143 (91 E,0 52 M) 69 900 Ft

A tejallergia kezelése:

A szoptatásnak kiemelt szerepe van a tejallergia megelőzésében, a védettség kialakulásában; ezért ajánlott. A tejallergia egyetlen kezelési módja a tejfehérje kiiktatása az étrendből; a tehéntej, és minden tejből készült étel fogyasztása tilos. Ezen kívül a kecske, juh, kanca teje is kerülendő, illetve különböző felvágottak, gyógyszerek is tartalmazhatnak tejfehérjét. Tápszeres babánál a tápszer cseréje jelent megoldást; léteznek speciális, gyógyászati célú tápszerek, melyek nem tehéntej alapúak, így alkalmasak a tejallergiás csecsemők táplálására.

Hozzátápláláskor, ha megkezdjük az új ízek bevezetését, tejallergiás gyermekeknél továbbra is figyelni kell arra, hogy mind a házilag készült, mind pedig a készételek – pl. pékáruk, kekszek vagy felvágottak – tejmentesek legyenek.

Tejallergiások a tejhelyettesítő termékeket használhatják. 

Növényi "tej" allergia - Növényi ital allergia

Az állati tejre allergiás gyermekeknek sokszor a növényi italok, növényi „tejek” fogyasztása jelenthet alternatív megoldást. A növényi italok tápértéke a speciális tápszerekhez viszonyítva alacsonyabb, ezért inkább csak sütéshez-főzéshez ajánljuk. Az sem mindegy, hogy milyen növényből készült italt használunk. A növényi tejek közül gyermekek számára leginkább a zabtej, illetve zabtejszín ajánlható. A zabtejnek magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz. Az alábbi növényi „tejek” is szóba kerülhetnek, de ezek vajon fenntartások nélkül fogyaszthatók?

Mandulatej allergia

A „rendes” tej lecserélése mandulatejre, lehet, hogy csak egyik allergia lecserélését jelenti egy másikra. A diófélék – mandula, dió, kesudió, pekándió - a gyakran allergizáló élelmiszerek közé tartoznak. Ráadásul a földimogyoróra allergiások igen nagy százalékban allergiásak a diófélékre is. Emellett a diófélékkel szembeni allergia egy életen át elkísér, szemben a tejallergiával, amely kinőhető.

Szójatej allergia

A szója a gyermekeknél leggyakrabban allergiát kiváltó élelmiszerek egyike, ezért fontos a tüneteket figyelni, különösen gyermekeknél. A szója a földimogyoróval, vesebabbal, lencsével, borsóval a zöldségek közé tartozik.

Rizstej allergia

A legkevésbé allergizáló gabona; egy jó lehetőség a tehéntej allergiás gyermekek szüleinek az állati tej rizstejre történő leváltása.

A növényi italok (növényi „tejek”) is válthatnak ki allergiás tüneteket:

 • viszketés
 • csalánkiütés, ekcéma, duzzanat
 • hányinger, hányás, hasmenés
 • hasfájás
 • orrfolyás, nehézlégzés, zihálás
 • duzzanat
 • nagyon ritkán anafilaxia is kialakulhat

Ezen növényi italok (növényi tejek) fogyasztása esetén is folyamatosan figyelni kell tehát az esetlegesen kialakuló tüneteket, hiszen ezek allergiás reakciók lehetnek a szervezet immunrendszere részéről.

ALEX részpanelek: (nutritív állati, vegetariánus, nutritív komplex)

 

A multiplex molekuláris allergén specifikus IgE tesztek segítségével az egyes komponensek felől kapunk információt. A tejben többféle fehérje található; azoknak különböző komponensei, a kazein IgE (Bos d8 IgE), az α-laktalbumin IgE (Bos d4 IgE), és β-laktoglobulin IgE (Bos d5 IgE) külön-külön vizsgálható ezekkel az allergiatesztekkel, és kideríthető, pontosan melyik az a komponens, amelyik az allergiás reakciókért felelős.

Így elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia; míg az igazoltan high risk típusoknál az allergén teljes kerülése javasolt, addig a low risk csoportba tartozó allergéneknél a tiltás már nem ennyire szigorú. Ez esetben ez azt jelenti, hogy kazein pozitivitás esetén a tej minden formája kerülendő, míg a másik két allergén okozta pozitivitás esetén a tej forralva fogyasztható - kis mennyiségben.

Tejmentes diéta mellett az eredmény negatív lehet!