Immunterápia

Immunterápia

Az immunterápia hatékony és tartós megoldás lehet az allergiás tüneteinek kezelésében. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy a beteg az allergiás tüneteket az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyelje, majd szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek enyhülésével megkezdhesse az immunterápiás kezelést.

Módosítás: 2021.12.08 12:10

Az immunterápia olyan tartós megoldást jelent az allergia kezelésében, amely így képes hosszú évekre megszüntetni a betegség tüneteit; így javítva a páciens életminőségét.  A 3-5 éven át tartó terápia kedvező hatásai a betegek 80 %-nál már az első évben jelentkeznek, de a kezelésnek ezen kívül is számos előnye van. Többek között képes megakadályozni, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg, valamint megelőzhető az allergia súlyosbodása és az asztma kialakulása is.

Mi az immunterápia?

Az immunterápia során a páciens szervezetébe, a tüneteket okozó allergének tisztított kivonatát juttatják be emelkedő dózisban.  A beteg immunrendszere ilyenkor fokozatosan hozzászokik az adott allergénhez, megpróbál tünetmentessé válni. A kezelés általában 3 éven keresztül tart, mely időszak alatt fokozatosan elmaradnak a tünetek, a páciens életminősége javul és gyógyszerigénye fokozatosan csökken, majd megszűnik. Terápia első évében általában 20-30%, második évben 50-60%, harmadik évben pedig 70-80% javulás várható, de akár teljesen panasz és tünetmentessé is válhat a beteg.  A hatás jórészt kitart 10-12 évig, de ha a tünetek visszatérnek, akkor érdemes az immunterápiát újra megismételni. Ilyenkor alacsonyabb dózisban kapja a beteg a kivonatokat és a várható terápia ideje is lecsökken. Az immunterápiával sokkal jobb életminőséget érhetünk el és megelőzhetjük az allergiás asztma kialakulását.

Milyen formái vannak az immunterápiának?

Az immunterápiás készítményeket nagy többségben nyelvalatti (sublingualis) csepp vagy tabletta formában kapja a páciens, de megtalálható nasalis készítmény is, mely az orrnyálkahártyáról szívódik fel. A másik gyakran használt eljárás az injekciós immunterápia, de ezt csak kizárólag kórházi körülmények között adható, mely nagyon gyorsan anafilaxiás reakciót válthat ki, mely életveszélyes állapot. Ilyenkor fontos, hogy a páciens mindnél előbb szakorvosi ellátásban részesüljön.

Milyen allergének ellen létezik immunterápia?allergia immunterápiás kezelése

 • Pollenek (pl: parlagfű, gyomok, fűkeverékek, gabonafélék, fák és cserjék)
 • háziporatka
 • penézgomba
 • állati szőrök
 • penészgombák bizonyos fajtái
 • méh,- és darázsméreg (ezek ellen csak injekciós formában létezik immunterápia, ami kizárólag kórházi körülmények között adható)

Kik kaphatnak immunterápiát?

Immunterápia gyermekeknél és felnőtteknél is elvégezhető, ha az alábbi tünetek jelentkeznek, és az allergológus  szakorvos az alapos kivizsgálás után azt javasolja:

 • méh, és darázsméreg allergia
 • allergiás szénanátha
 • allergiás kötőhártya gyulladás
 • allergiás asztma
 • ekcéma; dermatitis

Mi az immunterápiás folyamat?

Mielőtt az immunterápia elkezdődhet, azelőtt feltétlenül szükséges egy nagyon alapos kivizsgálás, feltérképezve az érintett allergéneket és azok komponenseit. Erre a legparktikusabb és legegyszerűbb megoldás a nanotechológiás, az Alex multiallergia teszt elvégzése.  A pontos diagnózis után az immunterápiában jártas szakorvos írja fel receptre, a már sok patikában kapható specifikus immunterápiás készítményt. Az orális kivonatokkal történő kezelés, pontos utasítások szerint, a páciensek által dokumentálva, az otthonukban történik és havonta egy alkalommal, az előre megbeszélt időpontban találkoznak a kezelést kiíró és végző, allergológus szakorvossal.

Az immunterápiák, pollenallergiák esetén a pollenszezon előtt, poratka és egyéb, nem szezonális allergiák esetén bármikor elkezdhetőek. A páciens emelkedő dózisban a hét bizonyos napján kapja a mellékhatás-csökkentett-allergén kivonatot. Ez pár hónapig tart, majd az elért terápiás dózissal halad tovább a kezelés, fenntartó adagban, szintén heti egy alkalommal. A kúra általában 3 évig tart. A tüneti szerek használata ez idő alatt folyamatosan csökken, majd elhagyható. esetleges más allergiák megjelenésének esélye is csökken.

Milyen mellékhatások várhatóak a terápia alatt?

Az orálisan adható készítményeket a páciensek  jól tolerálják. A mellékhatások az allergiás tünetekkel megegyeznek, bár lefolyásuk enyhébb. Ha ezek előfordulnak, akkor általában a szakorvos utasítására tüneti terápia kezdődik, időnként az immunterápiában használt szer dózisán csökkent az orvos.

Injekciós immunterápia esetén mellékhatásként anafilaxi megjelenésével kell számolni. A heves reakció előfordulásának kockázata miatt csak kórházi körülmények között történik, hogy az esetlegesen, hirtelen fellépő életveszélyt a szakorvosok azonnal tudják hatékonyan kezelni.

Ha érdekli az immunterápia keresse allergológus partnereinket!