Tojásallergia

Tojásallergia

A tojásallergia az egyik leggyakoribb allergia gyermekkorban a tehéntej mellet. A tojásallergia tünetei már néhány perccel a tojás elfogyasztása után jelentkezhetnek. A tojásallergia csecsemőkorban is megjelenhet, de a legtöbb esetben a gyerekek kinövik ezt a betegséget még serdülőkor előtt. A tojás IgE és non-IgE mediált válaszreakciókat is elindít a szervezetben.

Szerző: Allergytest.hu Módosítás: 2024.03.20 17:51

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergyteszt Központban
Mit jelent a tojásallergia?
Hogyan jön létre a tojásallergia?
Milyen tüneteket okozhat a tojásallergia?
Milyen ételeket érdemes kerülni tojásallergia esetén?
Hogyan történik a tojásallergia kivizsgálása?

Foglaljon időpontot orvosainkhoz!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergyteszt Központban

Mit jelent a tojásallergia?

A tojásallergia az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti a tojásfehérjék iránt. Tojásallergia esetén az immunrendszer az egyébként ártalmatlan tojásfehérjéket potenciális veszélyként azonosítja, és egy erős válasz reakciót indít el ellenük. Ennek a reakciónak a tünetei már akár percekkel a tojás elfogyasztása után is jelentkezhetnek. A tojásallergia típusos tünetei a köhögés, zihálás és a csalánkiütés, de hányinger és súlyos esetben légzési nehézség és anafilaxiás reakció is jelentkezhet.

A tojásallergia különösen gyakori a gyermekek körében, az egyik leggyakoribb IgE- közvetített allergiák közé tartozik. Szerencsére azonban a legtöbb gyermek idővel kinövi a tojásallergia betegségét és felnőve már nem alakulnak ki típusos tünetek a tojás elfogyasztása után. A tojás allergénjei közül a leggyakoribbak a tojásfehérjében található ovalbumin, ovomucoid, ovotransferrin és lysozyme. A tojás IgE és non-IgE mediált válaszreakciókat is elindít a szervezetben.

Ha valakinél felismerésre kerül a tojásallergia, az illetőnek megnövekedik a kockázata a következő betegségek kialakulására is:

 • Egyéb ételallergiák: A tojásallergia gyakran társul tej-, szója- vagy földimogyoró-allergiával.
 • Légúti allergiák: A tojásallergia hajlamosít a házi kedvenc szőrére, poratkára vagy fűpollenre való allergiára is.
 • Allergiás bőrtünetek megjelenése: Előfordulhat, hogy olyan allergiás bőrtünetek is megjelennek a tojásallergia mellett, mint az atópiás dermatitis
 • Asztma: A tojásallergia hajlamosít az asztma kialakulására is, valamint súlyosbíthatja a tüneteit.

Hogyan jön létre a tojásallergia?

A tojásallergia az immunrendszer túlzott reakciója a tojás egy vagy több komponensére. A tojásallergia kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Az immunrendszer alapvető feladata, hogy védje a szervezetet a fertőzések és az idegen anyagok ellen. Allergia esetén azonban ez a mechanizmus sérül és az ártalmatlan anyagokat is veszélyesnek ítéli meg az immunrendszer, így reakciót indít az elpusztításuk érdekében. Tojásallergia esetén ez a mechanizmus leggyakrabban az IgE (Immonglobulin E) antitest révén valósul meg. A tojás komponenseit felismerve ugyanis a B sejtek IgE termelésébe kezdenek. Ez az antitest be tud kötődni a hízósejtekhez és a bazofil granulocytákhoz, aminek hatására bizonyos anyagok (például hisztamin, citokinek) szabadulnak fel ezekből a sejtekből. Ezek az anyagok indítják el az allergiás reakciót, a hisztamin ugyanis értágulatot, az erek permeabilitásának fokozódását és viszketést okoz. A tojásallergia tünetei ennek hatására alakulnak ki. Az IgE közvetített útvonal nagyon gyors, ugyanis az első találkozás után maradnak IgE antitestek a szervezetben, így az ismételt találkozások során hamar képes felismerni az allergént, és percek alatt tüneteket okozhat. A tojásallergia esetén nem-IgE-mediált útvonal is létezik, ennek reakciói és tünetei azonban csak később, órák vagy napok múlva jelennek meg.

Milyen tüneteket okozhat a tojásallergia?

A tojásallergia tünetei egyénenként változóak, és általában a tojással történő találkozás után rövid időn belül jelentkeznek. A tojásallergia tünetei lehetnek bőrkiütések, viszketés, duzzanat, emésztési problémák, légúti tünetek (pl. asztma vagy orrdugulás); de súlyos esetekben akár anafilaxiás reakció is kialakulhat, ami életveszélyes lehet. A tojásallergia gyakori tünetei a következők lehetnek:

 • Bőr gyulladása vagy csalánkiütés: Ez a tojásallergia leggyakoribb allergiás válasz reakciója
 • Szemviszketés
 • Orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés (allergiás rhinitis)
 • Hányinger, hányás, hasi görcsök
 • Asztmás tünetek: köhögés, mellkasi szorító érzés, ziháló, kapkodó légzés
 • Anafilaxia: Ez a tojásallergia és minden más allergia legsúlyosabb formája. Életveszélyes állapot, mely azonnali beavatkozást igényel. Az anafilaxia a légutak beszűkülésével jár, ami megnehezíti a légzést. Ennek oka, hogy a garat és a gége területén megduzzad a nyálkahártya. Az anafilaxia mások veszélyes komponense, hogy az erek tágulata miatt hirtelen csökken, leesik a vérnyomás. A szervezet próbál kompenzálni a pulzus emelésével, de ez nem elegendő. Kialakulhat szédülés, eszméletvesztés és sokkos állapot is, mindez percek alatt. Az anafilaxiás roham tehát azonnali beavatkozást igényel, melyre mindenkit és a hozzátartozóikat is megtanítják, akik tojásallergia által érintettek.

Milyen ételeket érdemes kerülni tojásallergia esetén?

Tojásallergia esetén értelemszerűen kerülendő a tojás és a tojást tartalmazó ételek fogyasztása. Ez egy könnyebb feladatnak hangzik, mint amilyen valójában, tojást ugyanis nagyon sok élelmiszer tartalmaz rejtett formában. Tojásallergia esetén ezek az ételek is kerülendőek. Vásárlás előtt érdemes alaposan elolvasni a termék összetevőinek ismertetőjét, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem tartalmaz tojást az adott étel.

A tojást potenciálisan tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak:

 • Pékáruk
 • Panírozott élelmiszerek
 • Feldolgozott húsok, például fasírt és húsgombóc
 • Marcipán
 • Mályvacukor
 • Habcsók
 • Alkoholos kávékülönlegességek habja
 • Pudingok
 • Majonéz
 • Salátaöntet
 • Számos tészta

Szerencsére tojásallergia esetén sem kell teljes mértékben lemondanunk ezekről az ételekről. A főzés során helyettesítésként az ételek sűrítésére használjunk tojás helyett keményítőt, vagy burgonyát, de vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő vagy szódabikarbóna.

Érdekesség, valamint tojásallergia esetén fontos tudni, hogy bizonyos védőoltások is a tojásfehérje felhasználásával készülnek, és tojásallergia esetén súlyos mellékhatásokat okozhatnak, allergiás reakciót válthatnak ki. Az influenza elleni vakcinák néha kis mennyiségű tojásfehérjét tartalmaznak. A tojásfehérjéket nem tartalmazó oltások a 18 évnél felnőttek számára engedélyezettek, a gyermekkori oltások esetében az oltóanyag tartalmaz tojásfehérjét. A legtöbb gyermek a tojásallergia ellenére megkaphatja az oltást, de minden esetben fontos konzultálni a gyermekorvossal erről. Nem ajánlott azonban a sárgaláz elleni vakcina tojásallergia esetén, mert gyakran okoz allergiás reakciót. Ha mégis elengedhetetlen, orvosi felügyelet mellett és tesztelést követően beadható a vakcina. A védőoltást olyan országokba utazóknak adják be, ahol fennáll a sárgaláz megbetegedésének kockázata. Az MMR vakcinák általában biztonsággal beadhatóak tojásallergia esetén is, annak ellenére, hogy az előállításukhoz tojást használnak. Más vakcinák általában nem jelentenek kockázatot tojásallergia esetén.

Ételallergia vagy ételintolerancia? - Allergia Központ
Allergiás a gyermekem? Ezt árulja el a vérvizsgálat - Gyermekgyógyászati Központ
Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázata - Allergia Központ
Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang - Ultrahang Központ

Hogyan történik a tojásallergia kivizsgálása?

A tojásallergia kivizsgálása többféle módon is történhet. A vizsgálatoknak az a célja, hogy kétséget kizáróan kimutassák, hogy az adott anyag allergiás reakciót vált ki a szervezetben. Ezt több módon is bizonyíthatják. A provokációs tesztek során kis mennyiségben allergént juttatnak a bőrbe vagy más úton a szervezetbe és figyelik, hogy megjelennek-e az allergiás reakció tipikus tünetei. Van lehetőség vérvizsgálattal is azonosítani azokat az antitesteket, amik csak adott allergia esetén jelennek meg. A tojásallergia kivizsgálásában a következő módszerek segíthetnek:

 • Prick-teszt: Kis mennyiségű tojásfehérjét csepegtetnek a bőrre, majd enyhe bemetszéseket végeznek az adott bőrterületen. Az orvos értékeli, hogy kialakul-e bőrkiütés vagy viszketés, amik a tojásallergia tünetei.
 • Orális ételprovokáció: Ez a vizsgálat során az orvosok szoros felügyelete mellett az érintettek kis mennyiségű tojást fogyasztanak, míg az orvos figyeli a reakciókat. Ha nem alakulnak ki a tojásallergia típusos tünetei, bizonyos idő elteltével kissé nagyobb adaggal ismétlik a próbát. Ezt az időigényes módszert csak megfelelő szakember végezheti el.
 • Étkezési napló és megvonásos diéta: Az orvosok néha azt javasolják, hogy az érintettek próbálják ki a tojás kizárását az étrendből, majd figyeljék meg, hogy a tünetek csökkennek-e. A diéta során fontos az étkezési napló vezetése, melybe fel kell jegyezni az elfogyasztott ételeket és a megjelenő tüneteket. Amennyiben javul a beteg állapota a tojás elhagyása után, az valószínűsíti a tojásallergia diagnózisát.
 • Vérvizsgálat: Ennek során a szervezet immunválaszát vizsgálják az adott allergénre, vagyis a már említett allergiás antitest (IgE) szintjét mérik. A tojásfehérje elleni IgE allergiás reakciók esetén jelenik meg, és kimutatható a vérből. Ez történhet sima kivonat vizsgálatával, vagy multiplex allergiatesztek segítségével. A multiplex vizsgálatok (ALEX) a molekuláris komponensek szintjén adnak választ, hogy melyik az a fehérje, amelyik konkrétan allergiás választ vált ki az egyénből. A multiplex allergiavizsgálatok (ALEX) jelentősége abban áll, hogy egyrészt egyetlen vérvételből származó mintából közel 300 allergénről ad információt; másrészt, hogy molekuláris szinten derül ki, hogy pontosan melyik a válaszreakciókért felelős allergén. Ezt fontos tudni azért, ugyanis az allergének különböznek bizonyos tulajdonságaikban. A vizsgálatból megtudható, hogy a páciens fogyaszthatja-e a tojást hőkezelve vagy sem, vagyis hogy hőstabil-e a tojásallergia vegyülete. Ezek a tesztek a keresztallergiákra is rámutatna, így a klinikus hasznos információk birtokába jut, ami a személyre szabott terápia kialakításában tud segíteni.
Vizsgálati panel  Vizsgált allergének száma Árak

IgE nutritív 30as panel (AllergyScreen)

panel megtekintése

30 E 16 900 Ft

IgE nutritív 91es panel (Alex) 

panel megtekintése

91 E 49 900 Ft

IgE nutritív állati (Alex) 

panel megtekintése

41 E, M 49 900 Ft

IgE nutritív vegetáriánus (Alex)

panel megtekintése

118 (69 E, 49 M) 59 900 Ft

IgE nutritív komplex (Alex)

panel megtekintése

143 (91 E,0 52 M) 69 900 Ft