Gyermekkori allergia

Gyermekkori allergia

A gyermekkori allergia gyakran már csecsemőkorban jelentkezik, és tünetei elsőre igencsak ijesztőek lehetnek a szülők számára vagy összetéveszthetik más betegség tüneteivel. A gyermekkori allergia megjelenési formája is különböző, attól függően, hogy milyen életkorban érinti a gyermeket. Ha azonban a szülők között is előfordult allergia, a gyermeknek is 30-80% esélye van a betegség kialakulására. Érdemes éppen ezért ismerni a gyermekkori allergia képét és tünetek esetén mihamarabb vizsgálatra vinni a gyermeket.

Módosítás: 2024.03.20 16:40

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergyteszt Központban
Hogyan jellemezhető a gyermekkori allergia?
Mik a gyermekkori allergia leggyakoribb típusai?
Mik a gyermekkori allergia gyakori tünetei?
Okozhat-e szövődményeket a gyermekkori allergia?
Hogyan vizsgálható ki a gyermekkori allergia?

Foglaljon időpontot orvosainkhoz!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergyteszt Központban

Hogyan jellemezhető a gyermekkori allergia?

A gyermekkori allergia a gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségeket jelenti. Ezek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%, de növekvő tendenciát mutat. A gyermekkori allergia legtöbb esete ételallergia, melyet a tojás, tej, olajos magvak és a halak elfogyasztása okoz.

Az allergia az immunrendszer fokozott, túlzott válaszreakcióját jelenti bizonyos környezeti tényezőkkel szemben. Az allergiás reakció első lépéseként az immunrendszer észleli az allergiát okozó anyagot, az úgynevezett allergént. Az allergén több úton is bekerülhet a szervezetbe. Például légúti allergia esetén belégzés során, étel allergia esetén a táplálék elfogyasztásával, míg rovarcsípés allergia esetén a csípés juttatja a bőrbe az allergént. Az immunrendszer felismeri a szervezetbe jutott idegen anyagot és válaszreakciót indít ellene. Az allergia azért betegség, mert ártalmatlan anyag ellen is indul és túlzott mértékű ez a válasz reakció. Az allergén szervezetbe jutása és felismerése után aktiválódnak az immunsejtek. A B-limfociták IgE antitesteket kezdenek el termelni az allergén ellen, amik a többi gyulladásos sejt (például a hízósejt) degranulációját váltják ki. Amikor többedjére találkozik a szervezet az allergénnel ez a reakció már nagyon gyorsan végbe tud menni a keringő IgE antitestek miatt. A hízósejtek hisztamint szabadítanak fel, ami a következő módon hat a szervezetben:

 • Erek simaizomzatának ellazítása: A hisztamin képes tágítani az ereket, ami növeli a véráramlást a kezelt területeken. Ez bőrpírhoz és duzzanathoz vezethet.
 • Erek áteresztő képességének növelése: A hisztamin lehetővé teszi a folyadék és az immunsejtek kilépését a véráramból a szövetekbe. Ez gyulladást és duzzanatot okozhat az érintett területeken.
 • Viszketés: A hisztamin ingerli a bőr idegvégződéseit, amely viszketést okozhat.
 • Hörgő szűkület: A hisztamin összehúzhatja a hörgők simaizmait, amely asztmás tüneteket és nehezített légzést okozhat.
 • Az idegrendszeri funkciók szabályozása: A hisztamin hatással lehet az éberségre és figyelemre, és szerepet játszhat az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában.

Szülőként fontos, hogy felismerjük a gyermekkori allergia tüneteit és tudjuk, hogy mit tehetünk vészhelyzet esetén. Az allergiák – köztük a gyermekkori allergia – legsúlyosabb esete az anafilaxiás roham, ami életveszélyt jelent a gyermek számára. Minden szülőnek fel kell készülnie az ellátására gyermekkori allergia esetén.

Mik a gyermekkori allergia leggyakoribb típusai?

A gyermekkori allergia számos típusa ismert, ám ezek közül gyakori, hogy egyszerre több is előfordul. Atópiás alkatnak nevezzük azokat a gyermekeket, akiknek fokozott kockázatuk van az allergiás betegségek kialakulására. Ezek a betegségek jellemző életkorokban alakulnak ki, így ha valakinél már csecsemőkorban jelentkeznek az atópiás alkat tünetei, várható, hogy később a többi betegség is megjelenik majd. Ezt nevezzük atópiás menetelésnek.

Csecsemő- és kisgyermekkorban főként atópiás ekcémával találkozhatunk a gyermekkori allergia típusai közül. A tünetek az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal, vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek. Az atópiás gyermekeknél gyakran az ekcéma jelenti a gyermekkori allergia betegségeinek első állomását. A csecsemőkori bőrtüneteket követően, vagy azokkal egy időben – akár már a szoptatás alatt - a gyermeknél ételallergia is jelentkezhet. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A gyermekkori allergia hajlama esetén már ettől a minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak a gyermekek. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is kialakulhatnak, a készítmények ugyanis tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej. Az ételallergiás panaszok a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhetnek. A leggyakoribb allergének a tej, tojás, liszt, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia tünetei: a gyomor- és bélrendszerben hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet; a bőrön csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma; illetve a légutakban nátha, orrfolyás, tüsszögés, ödéma, fulladás formájában jelentkeznek. Óvodás korban sokszor az elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások hívják fel a figyelmet az allergiás állapotra. Az elhúzódó felső-légúti betegségek, szem- és orrviszketés, kínzó orrdugulás, a gyakori reggeli tüsszögések is felkelthetik a gyermekkori allergia gyanúját. Kisgyermekkorban, 3-4 éves gyermekeknél a felsorolt panaszok már a klasszikus légúti allergiás betegség tünetei is lehetnek. Az asztma megjelenése inkább a késő óvodáskorra, iskoláskorra tehető. Az allergiás nátha nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg, habár egyre többször észlelhető már óvodáskorban is.

Mik a gyermekkori allergia gyakori tünetei?

A gyermekkori allergia gyakori tünetei a következők:

 • Bőrtünetek: viszkető foltok, atópiás dermatitis (ekcéma), csalánkiütés
 • Légúti tünetek: légutakban nátha, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, ödéma, köhögés, fulladás, szénanátha, asztma
 • Gasztro-intesztinális tünetek: hányás, hasmenés, puffadás, véres széklet is jelentkezhet ételallergia esetén
 • Szemtünetek: Gyakori a viszkető, kipirosodott szem a gyermekkori allergia esetén, valamint a könnyezés
 • Légzési nehézségek: Gyermekkori allergia esetén előfordulhat nehézlégzés és köhögés. Ennek hátterében a légutak, például a garat és a gége duzzanata áll.
 • Anafilaxiás sokk: Az allergiás reakció legsúlyosabb esete az anafilaxiás sokk, aminek tünetei között szerepelhet a légzés leállása, vérnyomásesés, szapora pulzus, ájulás, hideg, verejtékes bőr stb.

Ezek a tünetek az életkor és az allergia jellegének függvényében változnak.

Allergiás a gyermekem? Ezt árulja el a vérvizsgálat - Gyermekgyógyászati Központ
Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén! - Allergia Központ
6 féle kiütés a baba lábán, mit jelezhet? - Gyermekgyógyászati Központ
Az allergia gyakori fül-orr-gégészeti szövődményei - Fül-orr-gége Központ

Okozhat-e szövődményeket a gyermekkori allergia?

Igen, a gyermekkori allergiák szövődményekhez vezethetnek, különösen akkor, ha figyelmen kívül hagyják őket és nem kezelik megfelelően. Néhány lehetséges szövődmény:

 • Asztma kialakulása: A gyermekkori allergia növelhetik az asztma kockázatát.
 • Arcüreggyulladás és középfülgyulladás: A kezeletlen allergiás rhinitis hozzájárulhat az arcüreggyulladás és a középfülgyulladás kialakulásához. A gyakori orrduzzanat és az orrnyálkahártya gyulladása fokozza ezeknek az állapotoknak a kockázatát.
 • Életminőség csökkenése: A gyermekkori allergia tünetei, mint például az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és viszketés, jelentősen befolyásolhatják a gyermek életminőségét. A folyamatosan fennálló tünetek okozta kellemetlenségek és korlátozások hatással lehetnek a tanulásra, a társas kapcsolatokra és az általános jóllétre.
 • Bőrproblémák: Az élelmiszer allergiák ekcémát is kiválthatnak vagy súlyosbíthatják a tüneteit, ami a bőrön gyulladást, viszketést és kiütéseket okozhat.
 • Alvászavarok: Az allergiás tünetek alvászavarokhoz is vezethetnek. Az állandóan zavaró tünetek – például az orrdugulás - csökkenthetik a gyermek alvásminőségét, ami befolyásolhatja a nappali teljesítményét és a hangulatát.

Hogyan vizsgálható ki a gyermekkori allergia?

A gyermekkori allergia kivizsgálása megegyezik a felnőttekével. A gyermekkori allergia kivizsgálása is elsősorban vérminta alapján történik, de nagyobb gyermekeknél (2 éves kor felett) szóba jöhet a Prick teszt is.Gyermekkori allergia - Allergyteszt.hu

Multiplex molekuláris allergiadiagnosztika (ALEX, FABER) is végezhető 1 év feletti gyermekek esetében, amennyiben szakorvos írja elő a vizsgálatot. A komponens alapú molekuláris allergiadiagnosztika egy vérvételből egyszerre több száz allergén komponenseit vizsgálja, így azok pontosan meghatározhatóak. Ezzel az eljárással az allergén fehérje komponensei is beazonosíthatók, nem csak az allergén. Nem mindegy ugyanis, hogy a gyermek arra a komponensre allergiás, amely enyhe tüneteket okoz, vagy arra, amely anafilaxiás sokkot is okozhat. A gyakran felmerülő keresztallergiák vizsgálatára kifejezetten célszerű a multiplex allergiatesztek (ALEX, FABER) elvégzése. Gyermekkori allergia vizsgálatára kisebb panelek is elérhetők, amelyek célzottabb allergénvizsgálatot tesznek lehetővé. Gyermekeknél a legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le. A gyermekkori 6 leggyakrabban előforduló ételallergia vizsgálatára állítottuk össze a "Gyermek 6 allergén" ALEX multiplex allergiateszt részpanelt, amely több, mint 50 allergén vizsgálatát garantálja (extraktumok és molekuláris komponensek egyaránt a vizsgálat tárgyát képezik). Ráadásul a vizsgált olajos magok között a kesudió, a pisztácia és a makadámdió is megtalálható benne.

Komplex vizsgálatra alkalmas a "Gyermek inhalatív és nutritív" ALEX részpanel, amely gyermekeknél belégzéssel és élelmiszerekkel bevihető allergének széles palettáját vizsgálja (pl. magvak, poratka, tyúktojás, gombák stb.).

Orális allergia szindrómáról (OAS) beszélünk, ha egy ismerten allergiás hajlamú egyénnél bizonyos zöldségek, gyümölcsök fogyasztása után csak helyi tünetek észlelhetők: a száj környéke kipirosodik, esetleg enyhén megdagad. Ez az ALEX részpanel az orális allergia szindrómát (OAS) kiváltó 124 nutritív (élelmiszer eredetű), inhalatív (légúti) vagy egyéb eredetű allergén (extraktum és molekuláris komponens) vizsgálatára hivatott (pl. gyümölcsök, zöldségek, virágporok, latex stb.).

Panelek                              Vizsgált allergének        Árak                   

IgE "gyermek 6" (Alex)

 panel megtekintése

60 (15 E, 45 M) 59 900

IgE gyermek komplex (Alex) Inhalatív és nutritív

 panel megtekintése

79 (16 E, 63 M) 59 900

 IgE orális allergia szindróma (OAS) (Alex)

 panel megtekintése

108 (51 E, 57 M) 69 900

.