Gyermekkori allergia

Gyermekkori allergia

A gyermekkori allergia sokszor a szülők számára ijesztő tünetetekkel jelentkezik már csecsemő korban, és differenciálni kell egyéb eredetű azonos panaszoktól(pl. hasmenés). Az allergiák megjelenési formája, lefolyása igen különböző lehet, többek között a gyermek korának is köszönhetően. Befolyásoló tényező az is, hogy a családban van-e allergiás beteg, esetleg a szülő(k) allergiás-e. Attól függően, hogy egy vagy esetleg mindkét szülő érintett-e vagy sem, a gyermek 30-80 %-ban esélyes az allergiás reakciókra.

Létrehozás ideje:2019.05.30 Utolsó módosítás: 2022.10.03

A gyermek allergia tünetei:

  • Bőrtünetek: viszkető foltok, atópiás dermatitis (ekcéma) – különböző testtájakon, csalánkiütés
  • Léguti tünetek: légutakban nátha, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, ödéma, köhögés, fulladás, szénanátha, asztma
  • Gasztro- intesztinális tünetek: hányás, hasmenés, puffadás, véres széklet

Ezek a tünetek az életkor és az allergia jellegének függvényében változnak.

Csecsemőkorban már megjelenhetnek az ételallergia tünetei: atópiás dermatitis (ekcéma) és/vagy gasztrointesztinális tünetek jelentkeznek (visszatérő hasmenés, puffadás stb.) Gyerekkorban az allergia tünetei többféle formában jelentkezhetnek, mint: orális allergia szindróma (OAS), atópiás dermatitis, rhinitis/conjunctivitis, asztma – attól függően, hogy étel- vagy pollenallergiáról beszélünk.

Gyermek allergia vizsgálat

A gyermek allergia vizsgálatok a felnőttekével megegyeznek. Elsősorban vérminta alapján történik a a vizsgálat, de nagyobb gyermekeknél(2 éves kor felett) szóba jöhet a Prick teszt is.

Multiplex molekuláris allergiadiagnosztika (ALEX, FABER) is végezhető 1 év feletti gyermekek esetében, amennyiben szakorvos írja elő a vizsgálatot. A komponens alapú molekuláris allergiadiagnosztika egy vérvételből egyszerre több száz allergén komponenseit vizsgálja, így azok pontosan meghatározhatóak. Ezzel az eljárással az allergén fehérje komponensei is beazonosíthatók, nem csak az allergén. Nem mindegy, hogy a páciens arra a komponensre allergiás, amely enyhe tüneteket okoz, vagy arra, amely anafilaxiás sokkot is okozhat. A gyakran felmerülő keresztallergiák vizsgálatára kifejezetten célszerű a multiplex allergiatesztek (ALEX, FABER) elvégzése. Gyermekkori allergiák vizsgálatára - a teljes ALEX portfolió mellett kisebb panelek is elérhetők, amelyek célzottabb allergénvizsgálatot tesznek lehetővé. Gyermekeknél a legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le. A gyermekkori 6 leggyakrabban előforduló ételallergia vizsgálatára állítottuk össze a "Gyermek 6 allergén" ALEX multiplex allergiateszt részpanelt, amely több, mint 50 allergén vizsgálatát garantálja (extraktumok és molekuláris komponensek egyaránt a vizsgálat tárgyát képezik). Ráadásul a vizsgált olajos magok között a kesudió, a pisztácia és a makadámdió is megtalálható. 

Egy komplex vizsgálatra alkalmas a "Gyermek inhalatív és nutritív" ALEX részpanel, amely gyermekeknél belégzéssel és élelmiszerekkel bevihető allergének széles palettáját vizsgálja.(pl. magvak, poratka, tyúktojás, gombák stb.)

Orális allergia szindrómáról(OAS) beszélünk, ha egy ismerten allergiás hajlamú egyénnél bizonyos zöldségek, gyümölcsök fogyasztása után csak helyi tünetek észlelhetők: a száj környéke kipirosodik, esetleg enyhén megdagad. Ez az ALEX részpanel az orális allergia szindrómát (OAS) kiváltó 124 nutritív(élelmiszer eredetű), inhalatív(légúti) vagy egyéb eredetű allergén(extraktum és molekuláris komponens) vizsgálatára hivatott. (pl. gyümölcsök, zöldségek, virágporok, latex stb.)

Panelek                              Vizsgált allergének        Árak                   

IgE "gyermek 6" (Alex)

 panel megtekintése

60 (15 E, 45 M) 59 900

IgE gyermek komplex (Alex) Inhalatív és nutritív

 panel megtekintése

79 (16 E, 63 M) 59 900

 IgE orális allergia szindróma (OAS) (Alex)

 panel megtekintése

108 (51 E, 57 M) 69 900

.