Eperallergia

Eperallergia

A növényi allergének- pollenek- a legszélesebb körben előforduló allergének; nehéz elkerülni őket. Ezért ezek beazonosítása elsődleges fontosságú az ételallergiák diagnózisában és kezelésében. A gyümölcsök okozta orális allergia szindróma hátterében valamely pollennel szembeni keresztallergia áll. Számos gyümölcs kapcsán figyeltek már meg allergiás panaszokat. Ilyenek: alma, banán, eper, mangó, kivi, szőlő, gránátalma,stb.

Módosítás: 2022.09.26 16:15

Az eperallergia tünetei:

Egyik kedvenc tavaszi gyümölcs az eper; csak az a gond, hogy allergiás tüneteket produkál, az arra érzékenyeknél.

A leggyakoribb tünetek eperallergia esetén:

  • szájban, torokban bizsergés, viszketés esetleg gyulladás,
  • bőrviszketés, csalánkiütés,
  • köhögés és nehézlégzés,
  • szédülés, fejfájás,
  • hasmenés, hányás.

Eperallergia esetén a tünetek az enyhe, lokális panaszoktól kezdve akár anafilaxiás sokkig manifesztálódhatnak: a gyümölcs elfogyasztását követően néhány perccel, vagy akár órákkal jelentkeznek a tünetek.

Eper és keresztallergia

Az eperben megtalálható egy fehérje, amely szerkezetileg rendkívül hasonlít a nyírfapollen allergénjére. Így, aki a nyírfa pollenjére allergiás, az keresztallergia lévén, az eperre is az lesz.

Az eper képes allergiás reakció nélkül is hisztamint felszabadítani a hízósejtekből, így a hisztamin érzékenyeknél is panaszokat tud okozni. Az így létrejövő intoleranciareakció egyebek mellett bőrpanaszokat válthat ki, gyakran csalánkiütést.

Ritka esetekben az eperallergia akár életveszélyes allergiás válaszhoz, anafilaxiához is vezethet. Az anafilaxiás tünetek súlyosak, és az alábbiak lehetnek: szapora pulzus, duzzadt nyelv, gégeduzzanat, mely elzárja a levegő útját, vérnyomás jelentős lezuhanása, fejfájás és szédülés, ájulás.eperallergia, allergytest, keresztallergia, ételallergia

Érdekességként: Svéd kutatók szerint a fehér eper nem allergizál, s az eper színében látták a tünetekért felelős okot.

Az eperallergia diagnosztizálása

A keresztallergia felderítésére a multiplex allergia teszt (ALEX) jelenthetnek megoldást, melyek egyszeri vérvétel után közel 300 allergén okozta IgE emelkedésről ( extraktum és molekuláris komponens) tud választ adni; a keresztallergiák felismerésére egylépéses módszer.