Anafilaxia - a legsúlyosabb allergiás válaszreakció

Anafilaxia - a legsúlyosabb allergiás válaszreakció

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek allergének által kiváltott súlyos, generalizált, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója. Az érzékenyítő allergénnel történő első találkozás utáni allergénhatáskor jelentkezhet. Az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza. Gyakran eszméletvesztéssel jár. Azonnali beavatkozást igényel!

Szerző: Allergytest.hu Módosítás: 2024.04.10 17:24

Mi az az anafilaxia?

Az anafilaxia tünetei

Az anafilaxia kiváltó okai

Az anafilaxia kiváltó okának tisztázása

Az anafilaxia kezelése

Mi az az adrenalin autoinjektor és hogyan kell használni?

Anafilaxia kialakulásának megelőzése

Foglaljon időpontot orvosainkhoz!

Központjaink kapcsolódó szolgáltatásai anafilaxia esetén

Mi az az anafilaxia?

Az anafilaxia egy extrém súlyosságú generalizált allergiás reakció, amely hirtelen lép fel, és akár halált is okozhat. Többnyire rovarcsípések, élelmiszerek, és egyes gyógyszerek indukálhatják az anafilaxia kialakulását.

Az anafilaxia egy súlyos és életveszélyes immunrendszeri reakció, amely különféle kiváltó tényezők hatására alakulhat ki. Megkülönböztetünk allergiás és nem-allergiás formákat. A nem-allergiás anafilaxia általában fizikai terhelés, hidegexpozíció, kontrasztanyagok vagy bizonyos gyógyszerek, például ópiát típusúak által okozott reakciókra vezethető vissza. A nem-allergiás anafilaxia esetén a kiváltó ok gyakran ismeretlen marad, ilyenkor ezt idiopátiás anafilaxiának lehet nevezni.

Az allergiás anafilaxia a leggyakoribb forma, ami az I-es típusú allergiás reakció, vagy hiperszenzitivitási reakció egy típusa. Ebben az esetben az allergén anyaggal való érintkezés során a szervezet az IgE antitestek közvetítésével hízósejtekből és bazofil sejtekből aktív mediátorokat, például hisztamint és citokineket szabadít fel. Ezek a mediátorok felelősek a jellegzetes tünetek kialakulásáért, mint például az arc és ajkak duzzanata, nehézlégzés vagy szédülés, idéznek elő. Néhány esetben a fizikai terhelés, például futás vagy edzés is kiválthatja az allergiás reakciót.

Az anafilaxia tünetei

Az anafilaxia rövid időn belül (szinte azonnal, perceken-, ritkábban órákon belül) jelentkező tünetegyüttes, melyben a teljes szervezet érintett lehet. Így: a bőr (80–90%), a tüdő és a légutak (70%), a gyomor és a belek (30–45%), a szív és a véredények (10–45%), valamint a központi idegrendszer (10–15%) is érintett lehet; többnyire kettő, vagy több rendszer is részt vesz a válaszreakcióban.

 • Bőr és nyálkahártyák: bőrkiütés(csalánkiütés), bőrviszketés, piros arc vagy bőr(bőrpír), duzzadt ajkak. A bőr el is kékülhet az oxigénhiány miatt (cianózis); a szem és a szemhéj felszíni nyálkahártyájának (a kötőhártya) a duzzadása.orrváladékozás,
 • Légzőszervek: fulladás/fulladásérzés, a nehézlégzés, az asztmás és a sípoló légzés; rekedtség, a hangszín megváltozása, fájdalmas nyelés, vagy köhögés; nyelv vagy a torok duzzanata.
 • Keringési rendszer: általában tachikardia, ritkán bradykardia, alacsony vérnyomás,  szívritmuszavar, a szívverés, vagy akár teljesen leállhat a szív(szívroham); szédelgés, eszméletvesztés.
 • Gyomor- bél traktus: görcsös alhasi fájdalom, hasmenés, és hányás.
 • Neurológiai tünetek: zavaros gondolkodás, fejfájást okozhat, nyugtalanság és a halálfélelem.

Ritka esetben előfordulhat, hogy a nagyon alacsony vérnyomás az anafilaxia egyedüli jele.

Az anafilaxia kiváltó okai

Anafilaxiát idézhet elő : a rovarcsípésből származó méreg, egyes élelmiszerek és gyógyszerek. Gyermekeknél és fiataloknál valamilyen élelmiszer a gyakoribb kiváltó ok . A gyógyszerek és rovarmérgek inkább az idősebb felnőtteknél váltanak ki anafilaxiás reakciót.Anafilaxia

Az élelmiszerek közül a leggyakoribb allergének a:

 • földimogyoró,
 • diófélék,
 • hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél
 • a tej-és tojásfehérjék valamint a szója.

Gyógyszerek közül:

 • az antibiotikumok,
 • nem szteroid gyulladás gátlók (NSAID),
 • latex-és kontrasztanyag érzékenység szintén előidézheti.

A rovarmérgek kapcsán a méh- és darázsmérget kell említenünk. 

Kofaktorok is indukálhatnak anafilaxiás sokkot az allergiás válaszreakciók fokozásával, ilyenkor kofaktor által előidézett étel allergiáról(CEFA, cofactor enhanced food allergy) beszélünk.

Az idiopáthiás anafilaxia esetén nem ismert a kiváltó ok, még kimerítő vizsgálattal sem; ezeket ritka(< 6 epizód/év) és gyakori (≥6 epizód/év vagy ≥2 epizód az elmúlt 2 hónapban) kategóriákba sorolhatjuk; ezek gyógyszeres kezelésénél  van különbség a gyakoriság függvényében.

Anafilaxia esetén legfontosabb az allergizáló anyagtól megszabadítani a szervezetet és epinefrin adása combizomba. Az anafilaxia kezelésének ez a legfontosabb gyógyszere. Érszűkületet okozva nemcsak az anafilaxia miatt bekövetkezett értágulatot javítja, de maga is csök kenti az allergén további felszívódását.

Az anafilaxia kiváltó okának tisztázása

Az anafilaxia manifesztálódása után fontos tisztázni a tünetegyüttes megjelenésének okát. Egy ilyen erős allergiás reakció után anergiás válasz várható néhány hétig, ezért legalább 6 héttel utána érdemes az allergiavizsgálatot elvégezni. A multiplex allergiavizsgálatok (ALEX, FABER) nagy előnye abban áll, hogy egyszerre, egyetlen vérvételből többszáz allergént tudnak vizsgálni molekuláris szinten. Ezzel a módszerrel ki lehet szűrni pontosan, a kiváltó molekuláris komponenseket, és defineálni lehet a súlyos anafiláxiát generáló allergént. 

Az anafilaxia kezelése

Az anafilaxia kezelése rendkívül fontos és azonnali intézkedéseket igényel. Ha az anafilaxia kialakulása valószínűsíthető, az alábbi lépéseket kell követni:

 • Sürgősségi ellátás hívása: Azonnal hívjunk segítséget a beteg részére. Ez lehet mentő, vagy más sürgősségi egészségügyi szolgáltatás.
 • Adrenalin autoinjektor alkalmazása: Amennyiben elérhető, azonnal alkalmazzuk az adrenalin autoinjektort, más néven önbelövős adrenalininjekciót (epinefrin). Az epinefrin segít csökkenteni az allergiás reakció tüneteit, mint például a duzzanatot, gégeödémát, légzési nehézségeket és a vérnyomásesést. Fontos, hogy az adrenalin injekciót a beteg izomzatába, általában a combba vagy a felső karba injektáljuk.
 • Beteg lefektetése vagy leültetése: A beteget le kell fektetni, azonban ha a légzés nehezére esik, akadályozott a légvétele fekvő helyzetben, akkor inkább ültessük. Fontos, hogy a beteg a lehető legkényelmesebben legyen elhelyezve, ezzel is könnyítve a légzését.
 • Asztmás inhalátor alkalmazása: Ha a beteg asztmás is, akkor az általa használt inhalátort is azonnal alkalmazzuk, késedelem nélkül. Az inhalátor segíthet megnyugtatni a légutakat és enyhíteni az allergiás asztma tüneteit.

Ezek az intézkedések azonnali segítséget nyújtanak az anafilaxiás reakcióban szenvedő betegnek, és hozzájárulhatnak az állapotuk stabilizálásához, mielőtt a sürgősségi egészségügyi szolgáltatások megérkeznek. Fontos azonban, hogy az epinefrin injekció alkalmazása csak orvosi javaslatra történjen. Azoknál a betegeknél, akiknél előfordult már anafilaxiás reakció, általában van epinefrin autoinjektor, előre felkészülve az ilyen helyzetekre. A beteg állapotának folyamatos figyelemmel kísérése és a további orvosi ellátás biztosítása szintén kulcsfontosságú a teljes felépülés érdekében.

Mi az az adrenalin autoinjektor és hogyan kell használni?

Az adrenalin autoinjektor egy olyan eszköz, amely szintetikus epinefrint tartalmaz, ami egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Ezt az önbelövős, rugós injekciót a külső comb izomzatába kell beadni. Az adrenalin az ereket szűkíti, ezáltal megemeli a vérnyomást, valamint tágítja a légutakat, segítve ezzel a beteg lélegzését.

Az adrenalin autoinjektorokat 2022. május 1-je óta allergológus, tüdőgyógyász, vagy más szakorvos is felírhatja 100%-os támogatással anafilaxia vagy súlyos szisztémás allergiás reakció esetén. Mindig kettőt kell a betegnek magánál tartania, hogy esetleges meghibásodás vagy nem megfelelő alkalmazás esetén rendelkezésre álljon tartalék eszköz.

Az adrenalin autoinjektor használata során az alábbi lépéseket kell követni:

 1. Vegyük ki az autoinjektorokat a tokból vagy tartóeszközből.
 2. Távolítsuk el a védőburkolatot vagy kupakot az autoinjektor tűjéről.
 3. Tartsuk az autoinjektor tűjét a beteg külső combjához.
 4. Nyomjuk le az autoinjektor tetején vagy oldalán található gombot, hogy az epinefrin injekciót kibocsássa a beteg izmába.
 5. Tartsuk az autoinjektort a beadás helyén néhány másodpercig, hogy az epinefrin teljesen bejusson a szövetbe.

Az adrenalin autoinjektor beadása után a beteget megfigyelésre kórházba kell szállítani. Ez azért fontos, mert előfordulhat bifázisos anafilaxia, amikor az anafilaxiás reakció két hullámban jelentkezik. A kezdeti javulást követően 8-12 óra elteltével újra megjelenhetnek a tünetek, és a második allergiás reakció hasonlóan súlyos lehet, mint az első. Ebben az esetben általában nagyobb mennyiségű adrenalin adható a betegnek a kezeléshez.

Asztma előfordulása - Tüdő Központ

Asztma tévhitek- Tüdő Központ

Mit használjak torokviszketés ellen? - Allergia Központ

Kesudió allergia – mire kell figyelni?- Allergia Központ

Anafilaxia kialakulásának megelőzése

Az anafilaxia kialakulásának megelőzése érdekében kiemelten fontos a teljes körű allergiavizsgálat elvégzése, beleértve a molekuláris allergéndiagnosztikát is. Ez a vizsgálat az allergének alkotóelemeit, azok komponenseit is elemzi, lehetővé téve az egyes allergének közötti összefüggések feltárását. Más laborvizsgálatok is szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához, például annak meghatározásához, hogy a páciensnél anafilaxia vagy más betegség áll-e fenn, mint például carcinoid szindróma.

Az anafilaxia kialakulásának megelőzése érdekében tehát elsődleges feladatunk az anafilaxia kiváltásáért felelős allergén azonosítása és annak elkerülése. Az IgE típusú vagy multiplex allergiateszt elvégzése hasznos lehet, hogy fény derüljön az anafilaxiás reakciót kiváltó allergénre. Az allergén megismerése és annak elkerülése kulcsfontosságú a további anafilaxia megelőzése érdekében. Emellett azoknak, akik már tapasztaltak anafilaxiás reakciót, mindig érdemes maguknál tartaniuk az epinefrin injektort, hogy szükség esetén azonnali intézkedést biztosítson az anafilaxia tüneteire.