Anafilaxia - a legsúlyosabb allergiás válaszreakció

Anafilaxia - a legsúlyosabb allergiás válaszreakció

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek allergének által kiváltott súlyos, generalizált, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója. Az érzékenyítő allergénnel történő első találkozás utáni allergénhatáskor jelentkezhet. Az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza. Gyakran eszméletvesztéssel jár. Azonnali beavatkozást igényel.

Szerző: Allergytest.hu Létrehozás ideje:2019.05.29 Utolsó módosítás: 2019.07.08

Az anafilaxia extrém súlyosságú generalizált allergiás reakció, amely hirtelen lép fel, és akár halált is okozhat. Többnyire rovarcsípések, élelmiszerek, és egyes gyógyszerek váltják ki.

Az anafilaxia tünetei

Az anafilaxia rövid időn belül (szinte azonnal, perceken-, ritkábban órákon belül) jelentkező tünetegyüttes, melyben a teljes szervezet érintett lehet. Így: a bőr (80–90%), a tüdő és a légutak (70%), a gyomor és a belek (30–45%), a szív és a véredények (10–45%), valamint a központi idegrendszer (10–15%) is érintett lehet; többnyire kettő, vagy több rendszer is részt vesz a válaszreakcióban.anafilaxia, élelmiszer allergia, allergytest.hu

 • Bőr és nyálkahártyák: bőrkiütés(csalánkiütés), bőrviszketés, piros arc vagy bőr(bőrpír), duzzadt ajkak. A bőr el is kékülhet az oxigénhiány miatt (cianózis); a szem és a szemhéj felszíni nyálkahártyájának (a kötőhártya) a duzzadása.orrváladékozás,
 • Légzőszervek: fulladás/fulladásérzés, a nehézlégzés, az asztmás és a sípoló légzés; rekedtség, a hangszín megváltozása, fájdalmas nyelés, vagy köhögés; nyelv vagy a torok duzzanata.
 • Keringési rendszer: általában tachikardia, ritkán bradykardia, alacsony vérnyomás,  szívritmuszavar, a szívverés, vagy akár teljesen leállhat a szív(szívroham); szédelgés, eszméletvesztés.
 • Gyomor- bél traktus: görcsös alhasi fájdalom, hasmenés, és hányás.
 • Neurológiai tünetek: zavaros gondolkodás, fejfájást okozhat, nyugtalanság és a halálfélelem.

Ritka esetben előfordulhat, hogy a nagyon alacsony vérnyomás az anafilaxia egyedüli jele.

Az anafilaxia kiváltó okai

Anafilaxiát idézhet elő : a rovarcsípésből származó méreg, egyes élelmiszerek és gyógyszerek. Gyermekeknél és fiataloknál valamilyen élelmiszer a gyakoribb kiváltó ok . A gyógyszerek és rovarmérgek inkább az idősebb felnőtteknél váltanak ki anafilaxiás reakciót.

Az élelmiszerek közül a leggyakoribb allergének a:

 • földimogyoró,
 • diófélék,
 • hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél
 • a tej-és tojásfehérjék valamint a szója.

Gyógyszerek közül:

 • az antibiotikumok,
 • nem szteroid gyulladás gátlók (NSAID),
 • latex-és kontrasztanyag érzékenység szintén előidézheti.

A rovarmérgek kapcsán a méh- és darázsmérget kell említenünk. 

Kofaktorok is indukálhatnak anafilaxiás sokkot az allergiás válaszreakciók fokozásával, ilyenkor kofaktor által előidézett étel allergiáról(CEFA, cofactor enhanced food allergy) beszélünk.

Az idiopáthiás anafilaxia esetén nem ismert a kiváltó ok, még kimerítő vizsgálattal sem; ezeket ritka(< 6 epizód/év) és gyakori (≥6 epizód/év vagy ≥2 epizód az elmúlt 2 hónapban) kategóriákba sorolhatjuk; ezek gyógyszeres kezelésénél  van különbség a gyakoriság függvényében.

Anafilaxia esetén legfontosabb az allergizáló anyagtól megszabadítani a szervezetet és epinefrin adása combizomba. Az anafilaxia kezelésének ez a legfontosabb gyógyszere. Érszűkületet okozva nemcsak az anafilaxia miatt bekövetkezett értágulatot javítja, de maga is csök kenti az allergén további felszívódását.

Az anafilaxia kiváltó okának tisztázása

Az anafilaxia manifesztálódása után fontos tisztázni a tünetegyüttes megjelenésének okát. Egy ilyen erős allergiás reakció után anergiás válasz várható néhány hétig, ezért legalább 6 héttel utána érdemes az allergiavizsgálatot elvégezni. A multiplex allergiavizsgálatok (ALEX, FABER) nagy előnye abban áll, hogy egyszerre, egyetlen vérvételből többszáz allergént tudnak vizsgálni molekuláris szinten. Ezzel a módszerrel ki lehet szűrni pontosan, a kiváltó molekuláris komponenseket, és defineálni lehet a súlyos anafiláxiát generáló allergént.