Panallergiák

Panallergiák

Bizonyos légúti (inhalatív) allergének, és allergizáló táplálékok is előidézhetnek allergiás tüneteket egyéb étel fogyasztása alkalmával; ilyenkor beszélünk pollen-táplálék, vagy táplálék-táplálék keresztallergiáról, illetve orális allergia szindrómáról. Ez a jelenség a panallergéneknek köszönhatő.

Szerző: Allergytest.hu Módosítás: 2021.10.26 13:46

Mik azok a panallergének?

A panallergének olyan különböző, növényi és állati eredetű, fehérjéket tartalmaznak, amelyek a különböző allergén-források közötti IgE keresztreakciókért felelősek. Az elnevezés a görög „pan” előtagból és az „allergén” szóból képződött; a görög „pan” előtag jelentése a „mind” vagy „összes”. Jelentése: eltérő fajokból származó fehérjemolekula, mely Ig E keresztallergiás választ indít be, bármilyen eredetű is legyen.panallergének, keresztallergia, allergytest

A mindennapi gyakorlatban sokszor tapasztalható, hogy azok, akik gyümölcsre, diófélékre és zöldségekre allergiásak, különböző családba tartozó növényekre is allergiás reakciót mutatnak. Van, aki pollenekre és/vagy a tenger gyümölcseire is allergiás. Ilyen akkor fordul elő, amikor az IgE antitest különböző panallergénekből származó azonos epitopokat azonosít. Az epitop: az antigén-molekulának az a része, amelyhez az antitest kötődik - abból a célból hogy elpusztítsa. A panallergének miatt lehetséges az, hogy egyesek, az allergizáló étel fogyasztását követően, váratlanul olyan erős tüneteket produkálnak, amelyre előzetesen nem számítottak.

A leggyakoribb panallergének

Gyakori, panaszokat okozó panallergén a profilin(aktinkötő fehérje), a bet v1 (nyírfapollen) fehérjealcsoportjai: a  PR-10 (Pathogenesis Related Protein) és az LTP (Lipid Transfer Protein), vagy a búza omega-5-gliadinja.

A profilin például, ha növényi táplálékkal jut a szervezetbe, legtöbbször enyhe tünetek jelentkeznek, míg pollenekkel belélegezve súlyosabb légúti panaszokat okoz.

A PR 10-et a pollenekben - pl. nyírfa - , homológjait főleg az alma, szója, zeller, sárgarépa, földimogyoró, olajos magvak, csonthéjasok, kivi tartalmazhatja, de egyéb növényi táplálékokban is előfordulhat.

Az LTP homológ fehérjéi az őszibarackon kívül más csonthéjasokban (sárgabarack, szilva), olajos magvakvan, s egyéb növényekben egyaránt megtalálható.

A panallergénekre való érzékenység klinikailag egy „figyelmeztető jel” a többszörös allergia, illetve a súlyosabb tünetek előfordulásának fokozott kockázatára.

A panellergének felderítése

A molekuláris komponens alapú ALEX multiplex allergiavizsgálat segít beazonosítani ezeket a súlyos reakciókat kiváltó keresztallergéneket az enyhébb, orális allergia szindrómát kiváltó allergénektől.