Mákallergia

Mákallergia

A mákos beijgli vagy a mákos rétes sokak kedvenc süteménye; de vannak néhányan, akik nem fogyaszthatják büntetlenül ezeket a finomságokat. A mák allergia nem túl gyakori, de attól még igen súlyos tüneteket produkálhat, ezért nem szabad azokat félvállról venni.

Módosítás: 2024.05.17 14:15


Mit jelent a mák allergia?
Honnan ismerhető fel a mák allergia?
Mi a mák allergia legsúlyosabb szövődménye?
Hogyan jön létre mák allergia?
Mutat keresztallergiát a mák allergia más anyagokkal?
Hogyan diagnosztizálható a mák allergia?
Hogyan kezelhető a mák allergia?

Foglaljon időpontot orvosainkhoz!

Mit jelent a mák allergia?

A mák allergia az élelmiszer allergiák csoportjába tartozik. Az allergia azt az állapotot jelenti, amikor valaki túlzott immunreakciót bizonyos anyagokkal szemben, jelen esetben a mákkal szemben. Az allergiás reakciókat általában a mák fehérjéi okozzák. Habár a mák fehérjéi a szervezetre ártalmatlanok, az immunrendszer mégis úgy ismeri fel őket, mint veszélyes vagy ,,betolakodó” anyagokat. Az immunrendszer feladata, hogy kívülről-belülről is óvja a szervezetünket. Kívülről a kórokozók – például a baktériumok, vírusok és gombák – ellen véd, belülről pedig az elöregedett sejtek eltávolításában és a daganatos sejtek megakadályozásában, elpusztításában vesz részt. Ha az immunrendszer bármilyen kóros, szerinte kártevő anyagot észlel, támadást indít ellene. Allergia esetén viszont valójában nem káros ez az anyag, csak az immunrendszer hibásan annak ismeri fel. A mák allergia és az allergiás betegségek tehát az immunrendszer betegségeinek tekinthetők.

A mák allergia tünetei széles skálán mozoghatnak az enyhe bőrkiütésektől a súlyos, akár életveszélyes tünetekig, például az anafilaxiás sokkig. Mák allergia esetén fontos az érintetteknek elkerülniük a mákot tartalmazó vagy mákkal szennyezett ételeket és termékeket, valamint tudniuk kell azokat az összetevőket, amelyek mákot tartalmazhatnak, hogy elkerülhessék a nem kívánt reakciókat. Érdemes tudni, hogy péksüteményekbe, édességekbe kerülhet nyomokban mák, így mindig érdemes elolvasni részletesen az összetevőket. Amennyiben valaki mák allergia meglétére gyanakszik, javasolt egy allergológus szakorvos felkeresése és a mák allergia kivizsgálása.

Honnan ismerhető fel a mák allergia?

A mák allergia a jellegzetes tüneteiről ismerhető fel, valamint arról, hogy ezek rövidesen valamilyen mák tartalmú étel elfogyasztása után jelentkeznek. A mák által kiváltott allergiás reakciók különböző erősségűek lehetnek; van, hogy az orális allergia szindróma (OAS) tünetei jelentkeznek. Ilyenek a bizsergető érzés a szájban és az ajkakon, kiütések a száj körüli részen. Egyéb bőr és nyálkahártyatünetek is megjelenhetnek mák allergia esetén:Mák allergia - Allergytest.hu

 • bőrpír
 • ekcéma
 • generalizált kipirosodás
 • viszkető érzés a száj körül
 • ajkak és/vagy szemhéj duzzanata
 • gyulladt orr/szem nyálkahártya
 • lokális/generalizált csalánkiütés
 • gégeduzzanat
 • viszketés a kézen/lábon
 • atópiás dermatitis

A mák allergia okozhat emésztőrendszeri panaszokat is, például hányingert, hányást, hasmenést és hasfájást is. Légúti panaszok is felléphetnek a mák allergia során. Jellemzőek az asztmás tünetek, köhögés, nehézlégzés és a zihálás. A mák allergia legsúlyosabb eseteiben anafilaxiás szisztémás tünetek is jelentkezhetnek, melyek életveszélyt okozhatnak. Az anafilaxiás tünetek gyakran csak fizikai terhelés (kofaktor) hatására jelennek meg.

Mi a mák allergia legsúlyosabb szövődménye?

A mák allergia legsúlyosabb állapota az anafilaxiás roham. Anafilaxia esetén az immunrendszer olyan vegyi anyagok áradatát szabadítja fel, amelyek sokkot okozhatnak a szervezetben. Az anafilaxiás sokk két fajtáját különböztetjük meg: az allergiás és nem allergiás eredetű anafilaxiát. Az allergiás anafilaxia során I-es típusú allergiás reakció, más néven hiperszenzitivitási reakció zajlik le a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy az allergén hatására a szervezetben IgE közvetítésével a hízósejtekből és bazofil sejtekből aktív mediátorok, például hisztamin szabadul fel. Ezek a mediátorok vazodilatációt váltanak ki, fokozzák az érpermeabilitást és nyálkahártya duzzanatot is okozhatnak. A mák allergia miatt létrejövő anafilaxia tünetei közé tartozik a gyors, gyenge pulzus, a bőrkiütés, a hányinger és a hányás. A vérnyomás hirtelen leesik, és a légutak beszűkülnek, ami által leállhat a légzés is. Az anafilaxia percek alatt halálos lehet, így azonnal el kell, hogy kezdődjön anafilaxia kezelése a tünetek észlelése után! Minden allergiás személynek és a környezetének (gyermekek esetén például a szülők, tanárok) érdemes ismernie az anafilaxiás reakció tüneteit, mechanizmusát és az ellátását. Az anafilaxia kezelése epinefrin (adrenalin) injekció beadását jelenti a helyszínen, majd sürgősségi osztályra kell vinni az érintettet. Ha nincs kéznél epinefrin, azonnal sürgősségi osztályra kell menni; az anafilaxia ugyanis halálos lehet, ha nem kezelik azonnal!

Hogyan jön létre mák allergia?

A mák allergia akkor alakul ki, amikor valaki immunrendszere tévesen azonosítja a mákban található fehérjéket veszélyes anyagként, és túlzott reakciót vált ki ellenük. Az allergia kialakulásának pontos mechanizmusa egy összetett folyamat. Amikor valaki először fogyaszt mák tartalmú ételt, az immunrendszer akkor érintkezik először a mákkal. Az immunrendszer károsnak ítéli meg a mák fehérjéit, így reakcióit indít ellene. Ez a mechanizmus az IgE (Immonglobulin E) antitest által közvetített úton valósul meg. A mák komponenseit felismerve ugyanis az immunrendszer B sejtjei IgE termelésébe kezdenek. Ez az antitest be tud kötődni a hízósejtekhez és a bazofil granulocytákhoz, aminek hatására bizonyos anyagok (például hisztamin, citokinek) szabadulnak fel belőlük. Ezek az anyagok indítják el az allergiás reakciót. A hisztamin például értágulatot, az erek permeabilitásának fokozódását és viszketést okoz. Ezek a reakciók okozzák az allergiás tüneteket, például a viszketést a száj körül, az ajkak duzzanatát, a légzési nehézséget vagy akár az anafilaxiás sokkot is. Az IgE közvetített útvonal nagyon gyors, ugyanis az első találkozás után maradnak keringő IgE antitestek a szervezetben, így az ismételt találkozások során az immunrendszer hamar képes újra felismerni az allergént. Emiatt alakulhat ki másodjára vagy többedjére már percek alatt is az allergiás reakció. Az első érintkezésen még nem feltétlenül jelennek meg allergiás tünetek.

Természetesen az egyéni genetikai hajlam is szerepet játszhat a mák allergia kialakulásában. Ha valakinek családjában már előfordult élelmiszerallergia, nagyobb valószínűséggel alakul ki allergia az illetőben is. Az allergiás reakciók kialakulása egyénenként változó lehet, és nem mindenki reagál ugyanúgy az adott élelmiszerre. A mák allergia kialakulásában a környezetnek is szerepe lehet, akik fiatal életkorban viszonylag steril körülmények között nevelkedtek, azoknál gyakoribb a létrejötte. Az allergiás betegségekre hajlamos egyént atópiás típusnak nevezzük.

Mutat keresztallergiát a mák allergia más anyagokkal?

A mák panallergéneket tartalmaz, ezért más anyag is allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél. A keresztallergia azt jelenti, hogy a mák fehérjéihez hasonló, más élelmiszerekben vagy anyagokban megtalálható fehérje is allergiás reakciót vált ki. Bizonyos anyagok molekuláris szerkezete ugyanis nagymértékben hasonló. Ha tehát kicsi a különbség két vagy több anyag kémiai szerkezete között, az immunrendszer nem feltétlenül tud különbséget tenni közöttük. Mindkét anyagot veszélyesnek ítéli meg és allergiás reakciót indít ellene.

Mák allergia esetén érdemes tisztában lenni vele, hogy melyek azok az anyagok, amelyek potenciálisan keresztreakciókat okozhatnak. Fontos tudni azt is, hogy a keresztreakciók változóak lehetnek az egyének között, és nem mindenki reagál ugyanúgy ugyanarra az anyagra. Szükség esetén érdemes konzultálni egy allergiával foglalkozó szakemberrel, aki segítségével kivizsgálható, hogy fennáll-e keresztallergia vagy sem. Mák allergia esetén az érintettek például gyakran reagálnak más magvakra, a mogyoróra vagy a szezámmagra is allergiás reakcióval. Emellett néhányan érzékenyek lehetnek más diófélékre is, mint a mandulára vagy a kesudióra. A mák keresztallergiát mutat bizonyos pollenekkel is: a nyírfa, fekete üröm, pázsitfű, valamint a mogyoró és a rozs (liszt és mag) is a keresztallergia tárgya lehet.

Hogyan diagnosztizálható a mák allergia?

A mákallergia ugyanolyan veszélyes lehet az erre érzékeny személyeknél, mint a köztudatban jól ismert, és gyakran előforduló más allergének. Amennyiben a mák fogyasztása után bármilyen kellemetlen érzést tapasztal, akkor könnyen meglehet, hogy mák allergia jelentkezett és a továbbiakban tanácsos elkerülni a mák tartalmú ételeket. Megelőzni viszonylag könnyű, amennyiben felismeri valaki ezeket a tüneteket a mákfogyasztás után. A mák allergia kivizsgálása leggyakrabban bőrteszt segítségével történik, de a vérből is kimutathatóak az ellenanyagok, valamint van lehetőség a részletes molekuláris allergéndiagnosztikára is. A mák keresztallergia felderítésére az ALEX multiplex allergia teszt jelenthet megoldást; amely kivonatokat és molekuláris komponenseket is egyaránt néz.

Hogyan kezelhető a mák allergia?

A mák allergia kezelésének célja a tünetek megelőzése és az allergiás reakciók súlyosságának csökkentése. Erre a következő lehetőségek adottak:

 • Mák elkerülése: A legfontosabb a mák és a mákot tartalmazó élelmiszerek, anyagok (például mákolaj) teljes elkerülése.
 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek segítenek enyhíteni az allergiás tüneteket.
 • Leukotrién-gátlók: Ezek a gyógyszerek főként a légúti tüneteket segítenek csökkenteni, például a nehézlégzés súlyosságát.
 • Szteroidok: Súlyosabb esetekben az orvos szteroidokat írhat fel a gyulladás és az allergiás reakciók csökkentésére.
 • Epipen: Anafilaxiás roham esetén életet menthet ez az eszköz, ami intravénásan adja be az adrenalint.