Mákallergia

Mákallergia

A mákos beijgli vagy a mákos rétes sokak kedvenc süteménye; de vannak néhányan, akik nem fogyaszthatják büntetlenül ezeket a finomságokat. A mák allergia nem túl gyakori, de attól még igen súlyos tüneteket produkálhat, ezért nem szabad azokat félvállról venni.

Létrehozás ideje:2019.05.27 Utolsó módosítás: 2022.10.03

A mákallergia tünetei

A mák panallergéneket tartalmaz, ezért allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél. A mák keresztallergiát mutat bizonyos pollenekkel: nyírfa, fekete üröm, pázsitfű, valamint mogyoróval és rozzsal (liszt és mag).

A mák által kiváltott allergiás reakciók különböző erősségűek lehetnek; van, hogy az orális allergia szindróma (OAS) tünetei jelentkeznek: a bizsergető érzés a szájban és az ajkakon, kiütések a szájkörüli részen. Egyéb bőr és nyálkahártyatünetek is lehetnek: bőrpír, ekcéma, generalizált kipirosodás, viszkető érzés a száj körül, ajkak és/vagy szemhéj duzzanata, gyulladt orr/szem nyálkahártya, lokális/generalizált csalánkiütés, gégeduzzanat, viszketés a kézen/lábon, atópiás dermatitis.

A mák allergia okozhat emésztőrendszeri panaszokat is: hányingert, hányást, hasmenést, hasfájást is.

Légúti panaszok is felléphetnek: asztmás tünetek, köhögés, nehézlégzés, zihálás.

 A legsúlyosabb, anafilaxiás  szisztémás tünetek is jelentkezhetnek; lehetséges, hogy ezek csak fizikai terhelés (kofaktor) hatására jelennek meg.

A mákallergia diagnosztizálása

A mákallergia ugyanolyan veszélyes lehet, az erre érzékeny személyeknél, mint a köztudatban jól ismert, és gyakran előforduló más allergének. Amennyiben a fogyasztása után bármilyen kellemetlen érzést tapasztal, akkor könnyen meglehet, hogy mákallergia jelentkezett és a továbbiakban tanácsos elkerülni. Megelőzni viszonylag könnyű, amennyiben felismeri valaki ezeket a tüneteket a mákfogyasztás után. A keresztallergia felderítésére az ALEX multiplex allergia teszt jelenthet megoldást; amely kivonatokat és molekuláris komponenseket is egyaránt néz.