Rovarcsípés allergia

Rovarcsípés allergia

Rovarcsípés allergia alkalmával egy rovar mérge kerül a szervezetbe, amelyet a szervezet testidegenként azonosít be, és ellenanyagokat termel ellene.      

Szerző: Allergytest.hu Létrehozás ideje:2019.06.03 Utolsó módosítás: 2019.06.05

A rovarcsípés allergia "okozói"

Hazánkban leggyakrabban a méh- és darázscsípés felelős a rovarcsípés okozta allergiás reakciókért. A méhek és darazsak általában nem agresszívek; csak olyankor csípnek, amikor veszélyben érzik magukat, vagy élelmet keresnek.

A méhek színe az aranysárgától a sötétbarnáig változik, a testük általában barnás szőrrel fedett, a potroh csíkozott. Tavasztól-tél elejéig, főleg méhkaptárok, rétek körül jelennek meg, a fullánkjuk legtöbbször a bőrben marad.

A darázsnak sárga-fekete csíkos potroha van, főként nyáron- késő őszig van jelen, főleg élelmiszerek közelében. Csípéskor nem hagyja benn a fullánkját, többször is csíphet.

 

A rovarméregben található fehérje-természetű anyagokkal, enzimekkel szemben, a csípést követően specifikus IgE ellenanyagok termelődnek a szervezetben. Ezek az ellenanyagok váltják ki a későbbiekben az allergiás tüneteket. 

Rovarcsípés allergia tünetei:

Rovarcsípés okozta „normál”tünetek: lokálisan egy piros duzzanat jelenik meg a bőrön, melynek közepén egy apró fehér pötty jelzi a szúrás helyét. Ezek a tünetek a csípés után néhány óráig megmaradnak.

A szervezet részéről a csípésre adott válasz enyhe, lokális vagy kiterjedtebb, súlyos, szisztémás is lehet:

 

Tünetek Enyhe Közepes Súlyos
Helyi vörös, 1-2 cm-es , viszkető, égő duzzanat, mely néhány óráig tapasztalható   24 órán túl 10 cm-nél nagyobb duzzanat
Általános csalánkiütés, viszketés, duzzanat kiterjedt bőrtünetek, bakteriális fertőzés a csípéshelyén, csalánkiütés, hányás, hasmenés, angioneurotikus ödéma, rossz közérzet nehézlégzés, szív-és érrendszeri tünetek, anafilaxia, zavarodottság, szédülés, eszméletvesztés

A rovarcsípés allergia kezelése:

"Normális" bőrreakció esetén antihisztamin alkalmazása, szteroid tartalmú kenőcsök, gyorsan csökkentik a tüneteket. Fokozott lokális reakció, vagy szisztémás tünetek esetén javasolt szakorvoshoz fordulni és kivizsgáltatni a szervezet válaszreakcióját.

A rovarcsípés allergia diagnosztizálása:

A specifikus IgE megállapításához optimális segítséget nyújthatnak a legmodernebb nanotechnológián alapuló multiplex allergiavizsgálatok (ALEX, FABER), melyek extraktumokat és molekuláris komponenseket egyaránt vizsgálnak. A vizsgálat vérvételből történik, amelyben a specifikus IgE ellenanyag kimutatását végezzük méh-és darázsméreggel szemben. Átfogó allergia vizsgálat (multiplex allergia teszt) az egyes allergének közötti összefüggéseket, az esetleges keresztallergiákat is feltárja.

Azok, akik súlyos allergiás reakciókat produkálnak méhcsípés alkalmával, 30-60% esélyük van anafilaxiára  egy legközelebbi méhcsípés esetén.

Többszörös méhcsípés

Többszörös méhcsípés esetén a méreg kumulálódik a szervezetben, és mérgezéses tünetek jelentkezhetnek, amelytől „betegnek” érzi magát az illető. :

  • hányinger, hányás, hasmenés
  • fejfájás
  • forgó jellegű szédülés (vertigo)
  • konvulziók
  • láz
  • szédülés vagy ájulás

Ez sürgősségi beavatkozást igényel mind gyermekek, mind felnőttek esetében.

Amennyiben egy korábbi csípés után a "normális"nál fokozottabb válaszreakció jelentkezik, akkor javasolt allergiavizsgálat végzése.

A legsúlyosabb, anafilaxiás reakciók  megelőzése végett érdemes tisztázni a választ kiváltó allergént; a multiplex allergiavizsgálatokkal (ALEX, FABER) pontosan beazonosíthatók a házi méh, a papírdarázs, a közönséges darázs és a lódarázs allergénjei.