Rovarcsípés allergia

Rovarcsípés allergia

Rovarcsípések gyakoriak mind a városi mind a vidéki területeken, és általában kellemetlen, ám ártalmatlan reakciókat okoznak. Azonban egyesek számára ezek a csípések súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki, melyek életveszélyesek lehetnek. A rovarcsípés okozta allergia rendkívül fontos, mivel az időben történő felismerés és kezelés lehetőséget adhat a súlyos komplikációk elkerülésére. Fontos felismerni a tüneteket és tudni, mikor kell orvosi segítséget kérni.     

Szerző: Allergytest.hu Módosítás: 2024.04.06 19:09

Mi is az a rovarcsípés okozta allergia?

A rovarcsípés okozta allergia okozói

A rovarcsípés okozta allergia tünetei

A rovarcsípés okozta allergia kezelése

A rovarcsípés okozta allergia diagnózisa

A rovarcsípés okozta allergia veszélye

Foglaljon időpontot allergiavizsgálatra!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergyteszt Központban

Mi is az a rovarcsípés okozta allergia?

A rovarcsípés okozta allergia valójában az immunrendszer túlzott reakciója a rovarcsípés során a szervezetbe jutó anyagokra. Ilyen anyagok lehetnek például a rovarméreg maga, vagy a rovar nyála, amely a rovarcsípés során kerül át az emberbe. A rovarcsípés okozta allergia során a csípést követően a szervezet immunrendszere nem megfelelően reagál, és túlzottan nagy mennyiségű hisztamint és más gyulladáskeltő anyagokat termel, ami felelős a különböző allergiás tünetek kialakulásáért.

Aleggyakrabban előforduló rovarok, mint például a méhek, darazsak, szúnyogok vagy hangyák által okozott csípés vagy harapás váltja ki. A rovarcsípés okozta allergiás reakció hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere tévesen az adott rovarfehérjéket, méreganyagokat vagy más komponenseket veszi célba, amelyek a csípés, harapás során a bőrbe jutnak.

A rovarcsípés okozta allergia esetán az allergiás reakció lehet enyhe, például vörösség, viszketés vagy duzzanat a csípés helyén, de súlyos esetekben anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami életveszélyes és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A rovarcsípés okozta allergia okozói

Hazánkban leggyakrabban a méh- és darázscsípés felelős a rovarcsípés okozta allergiás reakciókért, azonban ezen kívül még a hangyák és szúnyogok csípése is okozhat allergiás tüneteket. 

A méhek és darazsak általában nem agresszívek; csak olyankor csípnek, amikor veszélyben érzik magukat, vagy élelmet keresnek.

 • A méhek színe az aranysárgától a sötétbarnáig változik, a testük általában barnás szőrrel fedett, a potroh csíkozott. Tavasztól-tél elejéig, főleg méhkaptárok, rétek körül jelennek meg, a fullánkjuk legtöbbször a bőrben marad, ezért a csípés után a méh el is pusztul.
  Az anafilaxiás reakcióval járó rovarcsípés okozta allergia esetén a csípést leggyakrabban méhek okozzák, a második leggyakoribb pedig a darázscsípés okozta anagfilaxia..
 • A darázsnak sárga-fekete csíkos potroha van, főként nyáron- késő őszig van jelen, főleg élelmiszerek közelében. Csípéskor nem hagyja benn a fullánkját, éppen ezért többször is csíphet.
 • A tűzhangyák is ismertek allergiát okozó rovarokként. A tűzhangyák csípése súlyos helyi reakciókat és allergiás tüneteket válthat ki. Hangyacsípésre jellemzőbbek a lokálisan jeletkező tünetek, nem a szisztémásak.
 • Bár a szúnyogcsípések általában nem okoznak súlyos allergiás reakciókat, egyes emberek érzékenyebbek lehetnek rájuk, és kisebb allergiás tüneteket tapasztalhatnak. A szúnyogcsípés okozta allergia esetén a csípés jóval duzzadtabb, vizenyősebb mint egy nem allergiás cspés esetében.

A  rovarcsípés okozta allergia esetén a rovarméregben található fehérje-természetű anyagokkal, enzimekkel szemben, a csípést követően specifikus IgE ellenanyagok termelődnek a szervezetben. Ezek az ellenanyagok váltják ki a későbbiekben az allergiás tüneteket. 

A rovarcsípés okozta allergia tünetei

Rovarcsípés okozta allergia tünetei esetén alapvetően két nagy csoportról kell beszélni.: az enyhe és a súlyos tünetekről. Súlyos tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Enyhe tünetek vagy a "normál" tünetek pedig a következők rovarcsípés okozta allergia esetén: lokálisan egy piros duzzanat jelenik meg a bőrön, melynek közepén egy apró fehér pötty jelzi a szúrás helyét- ezt nevezzük szúrcsatornának. Ezek a tünetek a csípés után néhány óráig megmaradnak.

A rovarcsípés okozta allergia tünetei változatosak lehetnek. Ennek egyik oka az egyéni érzékenység, a másik pedig az eltérő rovarokok okozta csípés. A rovarcsípés okozta allergia esetén a tünetek között a következők szerepelhetnek:

Bőrreakciók:

 • Viszketés
 • Vörösség
 • Duzzanat a csípés helyén
 • Hólyagok vagy kiütések megjelenése

Általános tünetek:

 • Égő érzés a csípés helyén
 • Helyi fájdalom vagy diszkomfort érzése
 • Meleg vagy égő érzés a bőrön

Súlyosabb reakciók:

 • Angioödéma: Ez egy gyorsan jelentkező, súlyos duzzanat, amely a bőr alatt és a nyálkahártyákon jelentkezik, gyakran az arcon, a szájon, a szemeken vagy a torokban.
 • Anafilaxiás sokk: Ez egy életveszélyes állapot, amely akár azonnal bekövetkezhet a csípést követően. Tünetei közé tartozhatnak légszomj, fulladás, gyengeség, szédülés, eszméletvesztés és az orr, a torok vagy a bőr súlyos duzzanata.

Fontos megjegyezni, hogy a rovarcsípés okozta allergia reakcióinak súlyossága változó lehet, és azonnali orvosi ellátást igényelhetnek a súlyosabb esetek. Ha bárki ilyen tüneteket tapasztal egy rovarcsípés után, azonnal forduljon orvoshoz vagy hívjon segítséget.

A szervezet részéről a rovarcsípés okozta allergia esetén a válasz enyhe, lokális vagy kiterjedtebb, súlyos, szisztémás is lehet. Ezeket a táblázat foglalja össze:

Tünetek Enyhe Közepes Súlyos
Helyi vörös, 1-2 cm-es , viszkető, égő duzzanat, mely néhány óráig tapasztalható   24 órán túl 10 cm-nél nagyobb duzzanat
Általános csalánkiütés, viszketés, duzzanat kiterjedt bőrtünetek, bakteriális fertőzés a csípéshelyén, csalánkiütés, hányás, hasmenés, angioneurotikus ödéma, rossz közérzet nehézlégzés, szív-és érrendszeri tünetek, anafilaxia, zavarodottság, szédülés, eszméletvesztés

A rovarcsípés okozta allergia kezelése

Rovarcsípés esetén a "normális" bőrreakció során antihisztamin alkalmazása, szteroid tartalmú kenőcsök, gyorsan csökkentik a tüneteket. Fokozott lokális reakció, vagy szisztémás tünetek esetén javasolt szakorvoshoz fordulni és kivizsgáltatni a szervezet válaszreakcióját.

A rovarcsípés okozta allergia kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy milyen súlyosak a megjelenő  tünetek. Az alábbiakban összefoglalva lehet megtalálni a lehetséges kezelési lehetőségeket:

 • Azonnali kezelés anafilaxiás reakció esetén:
  • Epinephrine (adrenalin) injekció: Az epinephrine az elsődleges kezelés súlyos allergiás reakciók, például anafilaxiás sokk esetén. Az epinephrine azonnal enyhíti a tüneteket, mint például a nehézlégzés, duzzanat vagy gyors szívverés. Az érintetteknek mindig maguknál kell tartaniuk az epinephrine injekciót, és fontos, hogy megfelelően elsajátítsák annak helyes alkalmazását.
 • Gyógyszerek:
  • Antihisztaminok: Az antihisztaminok segítenek csökkenteni az allergiás reakciók tüneteit, például a viszketést, bőrpírt és duzzanatot. Ezek alkalmazhatók orálisan vagy helyileg, krém vagy kenőcs formájában.
  • Kortikoszteroidok: Orális vagy helyi kortikoszteroidok (például prednizon) alkalmazása segíthet a gyulladás enyhítésében és az allergiás reakciók súlyosságának csökkentésében. Ezeket általában csak súlyosabb esetekben vagy hosszabb ideig fennálló tünetek esetén alkalmazzák.

A rovarcsípés okozta allergia diagnózisa

A specifikus IgE megállapításához optimális segítséget nyújthatnak a legmodernebb nanotechnológián alapuló multiplex allergiavizsgálatok (ALEX, FABER), melyek extraktumokat és molekuláris komponenseket egyaránt vizsgálnak. A vizsgálat vérvételből történik, amelyben a specifikus IgE ellenanyag kimutatását végezzük méh-és darázsméreggel szemben. Átfogó allergia vizsgálat (multiplex allergia teszt) az egyes allergének közötti összefüggéseket, az esetleges keresztallergiákat is feltárja.

Azok, akik súlyos allergiás reakciókat produkálnak méhcsípés alkalmával, 30-60% esélyük van anafilaxiára  egy legközelebbi méhcsípés esetén.

Többszörös méhcsípés

Többszörös méhcsípés esetén a méreg kumulálódik a szervezetben, és mérgezéses tünetek jelentkezhetnek, amelytől „betegnek” érzi magát az illető. :

 • hányinger, hányás, hasmenés
 • fejfájás
 • forgó jellegű szédülés (vertigo)
 • konvulziók
 • láz
 • szédülés vagy ájulás

Ez sürgősségi beavatkozást igényel mind gyermekek, mind felnőttek esetében.

Amennyiben egy korábbi csípés után a "normális"nál fokozottabb válaszreakció jelentkezik, akkor javasolt allergiavizsgálat végzése.

A legsúlyosabb, anafilaxiás reakciók  megelőzése végett érdemes tisztázni a választ kiváltó allergént; a multiplex allergiavizsgálatokkal (ALEX, FABER) pontosan beazonosíthatók a házi méh, a papírdarázs, a közönséges darázs és a lódarázs allergénjei. 

Szúnyogcsípés allergia gyerekeknél? - Allergia Központ

Szúnyogcsípésre antihisztamint? - Gyermkegyógyászati Központ

 

A rovarcsípés okozta allergia veszélye

A rovarcsípés okozta allergia jelentős veszélyeket hordozhat magában, különösen azok számára, akik érzékenyek vagy allergiásak a rovarcsípésekre. Ezek a veszélyek magukban foglalhatják:

 • Anafilaxiás reakció: Ez az egyik legkomolyabb veszély, amely gyorsan kialakulhat egy rovarcsípés allergiás reakciójaként. Az anafilaxiás reakció súlyos tünetekkel járhat, mint például nehézlégzés, fulladás, súlyos bőrduzzanat, gyors szívverés, alacsony vérnyomás és eszméletvesztés. Ez az állapot életveszélyes lehet, és azonnali orvosi ellátást igényel.
 • Emocionális hatások: Azok az emberek, akik súlyos allergiás reakciókat tapasztalnak rovarcsípés után, lehet, hogy megélik az emocionális hatásokat is, mint például az életminőség csökkenése vagy az állandó félelem a további csípésektől.
 • Súlyos allergiás reakciók: Néhány ember súlyos allergiás reakciókat tapasztalhat rovarcsípés után, mint például az anafilaxiás sokk. Ez életveszélyes állapot lehet, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Azoknak, akik allergiásak a rovarcsípésekre, különösen fontos megérteni és felkészülni az allergiás reakciók kezelésére és megelőzésére. Fontos, hogy mindig legyenek kéznél az epinephrine injekciók, és ismerjék azok helyes alkalmazását. Emellett kerülniük kell a rovarcsípéseket, amennyire csak lehetséges, és megfelelő óvintézkedéseket kell tenniük a rovarokkal való találkozás elkerülése érdekében.