Allergiás tüneteket felerősítő tényezők (kofaktorok)

Allergiás tüneteket felerősítő tényezők (kofaktorok)

Nemzetközi vizsgálatok igazolják, hogy ételallergiásoknál összefüggés van bizonyos külső és belső tényezők (kofaktorok), valamint az allergiás panaszok erőssége között; ilyen tényezők lehetnek pl. fizikai terhelés, bizonyos gyógyszerek szedése, vagy az alkohofogyasztás. Az ételallergiával élők általában nem gondolnak ezekre a tényezőkre.

Szerző: Allergytest.hu Módosítás: 2022.11.08 08:44

Mi az a kofaktor?

Az ételallergia kiváltó okai között növényi és állati eredetű allergének szerepelnek, melyek gyomor-bél rendszeri panaszokat okoznak; emellett még vannak olyan egyéb tényezők is, amelyek fokozhatják a meglevő ételallergiához társuló tüneteket, vagy kiválthatják azok manifesztálódását; rásegítenek az allergiás válaszra. Az ételallergiás tünetek pl. fokozottabban jelentkeznek, ha az ételfogyasztás és a fizikai terhelés között csak kevés idő telt el.

Ilyen „közreműködő” tényezők (Kofaktorok):

  • a fizikai aktivitás,
  • az alkohol-fogyasztás,
  • bizonyos gyógyszerek szedése (a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID),  antacidok, β-blokkolók, ACE-gátlók)szedése;
  • fáradtság,
  • stressz,
  • magas hőmérséklet,
  • lázas állapot,
  • pollenekkel történő érintkezés,
  • hormonális változások, vagy
  • valamilyen infekció  megléte.

Bizonyos esetekben a PR-10 és az LTP, valamint az omega - 5 - gliadin fehérjéje a kofaktor erősítette anafilaxiát (CEFA: cofactor enhanced anaphylaxis) is ki tudják váltani. Ilyenkor a táplálékallergén elfogyasztása mellett valamilyen külső kofaktor allergiás ingerküszöböt módosító szerepe is szükséges az anafilaxia kiváltásához. 

Hogyan diagnosztizálható a kofaktorok okozta allergia?

A rejtett kofaktorok megkeseríthetik az ételallergiában szenvedők hétköznapjait, hiszen az allergiát kiváltó allergének kerülése mellett ezen egyéb tényezőkre is folyamatosan figyelniük kell, - ha tudnak erről az összefüggésről. A gond az, hogy sokszor fel sem merül az érintettekben, hogy kapcsolat van ezen külsö/belső tényezők, és a kialakult panaszok között. Ezért ezek az összefüggések nehezen diagnosztizálhatók, mert a tünetek sokszor később, az allergénnel való találkozás után több órával jelentkeznek, amikor egy kofaktor is fellép. Ráadásul a hagyományos táplálékallergia (szója ill. búza Prick-teszt) tesztek negatívak lehetnek.

Ilyen esetekben tudnak megoldást nyújtani a molekuláris komponensek vizsgálatára alkalmas multiplex allergiavizsgálat (ALEX), melyek kimutatják az emelkedett Ig E –t az adott komponensre.