Földimogyoró allergia

Földimogyoró allergia

A sós mogyoró, a mogyoróvaj igen kedvelt a felnőttek és gyermekek körében egyaránt.     A gyermekeknél azonban igen gyakori a földimogyoró allergia előfordulása is.                      A földimogyoróval szembeni allergia az egyik, legsúlyosabb tüneteket produkáló ételallergia; akár anafilaxiához is vezethet – még minimális mennyiségben fogyasztva is.

Létrehozás ideje:2019.05.28 Utolsó módosítás: 2022.09.26

A földimogyoró allergia okai: 

A földimogyoró alapvetően a hüvelyesek családjába (hasonlóan a lencséhez, borsóhoz) tartozik, de a benne lévő fehérje hasonló szerkezetű a diófélékhez.  Ezért, aki allergiás a földimogyoróra, allergiás lehet a diófélékre is, mint a mandula, dió, pisztácia, pekándió, kesudió, paradió, európai mogyoró.

Földimogyoró allergia olyankor jelentkezik, amikor a szervezet immunrendszere tévesen káros anyagnak ítéli meg ezt a földimogyoróban levő fehérjét, és az allergiás reakciókat kiváltó kémiai anyagot (hisztamint) bocsát a véráramba.

Azonosított földimogyoró érzékenység esetén kiemelt anafilaxia veszéllyel jár a tárolófehérjékkel szemben képződő spec IgE (Ara h1,Ara h2, Ara h3, Ara h6), míg a mellékkomponensekkel szembeni spec IgE (Ara h8, Ara h9) jóval enyhébb lefolyású reakciókat, többnyire orális allergia szindrómát okoz.Ez magyarázza azt, hogy egyes érintettek fogyaszthatnak mértékkel földimogyorót, míg másoknak messziről el kell kerülniük ezt a növényt. Ez utóbbiak keresztreagáló komponensekként növényi pollenekben, pl. nyírfa pollenben, vagy gyümölcsökben, pl. őszibarackban (Bet v1, Pru p3) fordulnak elő.

 

A földimogyoróval többféle módon találkozhat a szervezet.

 • Direkt kontakt: az allergia leggyakrabban a földimogyoró, vagy földimogyoró tartalmú étel fogyasztása után lép fel. Egyeseknél a bőrrel való érintkezése is már allergiás reakciót válthat ki.
 • Kereszt/indirekt-kontakt: Ez az, amikor nem szándékosan „összemogyoróztunk”egyéb ételt; általában az élelmiszer előállítási folyamatának, vagy szállításának során.
 • Belégzéssel: Allergiás reakció olyankor is kialakulhat, amikor valaki földimogyoró port lélegez be: pl. mogyoró liszt, vagy mogyoró olaj főzőspray esetén.

A földimogyoró allergia tünetei:

Az allergiás tünetek az allergénnel való találkozást követően néhány perccel megjelennek. Ezek lehetnek:

 • orrfolyás/orrdugulás, tüsszentés
 • viszkető, nedves, duzzadt szemek
 • bőrreakciók: csalánkiütés, kipirosodás vagy duzzanat
 • viszketés vagy bizsergés száj körül
 • emésztési zavarok: hasmenés, hányás, hányinger, gyomorgörcs
 • torok szűkülete, köhögés, rekedtség
 • zihálás, nehézlégzés
 • szédülés, ájulás

Néha idővel elmúlik egy-egy ételallergia – mint a tej, tojás, szója vagy búzával szembeni allergia- de mogyoró és a diófélékkel szembeni allergiák egy életen át megmaradnak.  

A  földimogyoró allergiára való hajlam kockázati tényezői

 • Kor: Az ételallergiák gyermekeknél gyakoribbak, főleg csecsemő- és kis gyerek korban. Nagyon sokszor idővel „kinövik” ezeket az allergiás reakciókat az emésztőrendszer és az egész szervezet fejlődésével.
 • Földimogyoró allergia a múltban: Jóllehet, sok gyerek kinövi a mogyoróallergiát, később is még előjöhet. 
 • Egyéb allergiák: ha már van valamilyen ételallergiája valakinek, akkor nagyobb a kockézat, hogy még valamilyen ételre allergiás lesz. Hasonlóképp, ha egyéb típusú allergiája van, (pl. szénanátha) a kockázat ételallergiára magasabb.
 • Allergia a családtagok között: Bármilyen allergia előfordulása a családban , főleg élelmiszer allergiák jelenléte, emeli a valószínűséget mogyoróallergiára.
 • Atópiás dermatitis: Az atópiás dermatitisben szenvedők között sokaknak van ételallergiája is. 

A földimogyoró allergia diagnózisa

A prick tesztnél, amely a bőr felszíne alá juttatott allergénekre adott válaszreakción alapul, van modernebb, nanotechnológián alapuló eljárás, amely  vérmintából molekuláris szinten vizsgálja az allergéneket. A multiplex allergiatesztek (ALEX, FABER) mindegyike extraktumokat és molekuláris komponenseket egyaránt vizsgál; ezekkel a vizsgálatokkal a földimogyoró allergia jól elkülöníthető az egyéb mogyorófélékre (törökmogyoró, dió, kesudió) valamint nyírfafélékre jelentkező keresztallergiától. Ezekkel a komplex vizsgálatokkal molekuláris szinten elkülönítve beazonosíthatóak az egyes allergének, a spec IgE-k (Ara h1,Ara h2, Ara h3, Ara h6)- melyek az anafilaxiához vezető tünetekért felelősek, illetve a mellékkomponensekkel szembeni spec IgE-k (Ara h8, Ara h9) melyek a jóval enyhébb lefolyású reakciókért felelősek. Ezen információk birtokában lehet megkülönböztetni, hogy valaki a súlyos, akár életveszélyes tünetekért felelős Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6 -ra allergiás és teljesen el kell kerülnie a földimogyorót, vagy az általában orális allergia szindrómát eredményező, enyhébb tüneteket produkáló Ara h8, Ara h9-ra, és néha/kis mértékben fogyaszthat belőle; ez adja a molekuláris komponens elvén működő multiplex allergiatesztek(ALEX, FABER) elvégzésének fontosságát.