Földimogyoró allergia

Földimogyoró allergia

A sós mogyoró, a mogyoróvaj igen kedvelt a felnőttek és gyermekek körében egyaránt. A gyermekeknél azonban igen gyakori a földimogyoró allergia előfordulása is. A földimogyoróval szembeni allergia az egyik legsúlyosabb tüneteket produkáló ételallergia; akár anafilaxiához is vezethet – még minimális mennyiségben fogyasztva is.

Módosítás: 2024.04.06 21:51

Mit jelent a földimogyoró allergia?

A földimogyoró allergia okai

A földimogyoró allergia tünetei

Mitől függ a földimogyoró allergia tüneteinek súlyossága?

A  földimogyoró allergiára való hajlam kockázati tényezői

A földimogyoró allergia diagnózisa

A földimogyoró allergia terápiája 

Foglaljon időpontot orvosainkhoz!

Kapcsolódó szolgáltatásaink földimogyoró allergia esetén

Mit jelent a földimogyoró allergia?

A földimogyoró allergia az egyik leggyakoribb élelmiszer-allergia, ami az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti a földimogyorófehérjékre. Amikor valaki, aki érzékeny a földimogyoró allergénjére, és földimogyorót fogyaszt vagy azzal érintkezik, az immunrendszer hibásan reagál, és túlzott választ ad rá. Ennek következtében különböző allergiás tünetek jelentkezhetnek,az enyhétől az egészen súlyosig terjedőleg.

Az allergiás reakciók között szerepelhetnek bőrkiütések, viszketés, bőrpír, duzzanat, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokfájás, emésztési problémák, légszomj, és a legsúlyosabb reakció is: akár anafilaxiás sokk kialakulásával is fenyegethet a földimogyoró allergia. Ez egy életveszélyes állapot, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Fontos, hogy azok, akiknél diagnosztizálva lett a  földimogyoró allergia, kerüljék a földimogyorót és a földimogyoróval készült ételeket, és fokozott óvatossággal járjanak el az étrendjükben és környezetükben is, elkerülve a földimogyoró allergia okozta reakciókat.

A földimogyoró allergia okai

A földimogyoró allergia kialakulásának pontos oka még nem teljesen ismert, azonban valószínűleg a genetikai és környezeti tényezők összetett kölcsönhatására vezethető vissza.

A földimogyoró alapvetően a hüvelyesek családjába (hasonlóan a lencséhez, borsóhoz) tartozik, de a benne lévő fehérje hasonló szerkezetű a diófélékhez.  Ezért, akinél földimogyoró allergia került diagnosztizálásra, szintén allergiás lehet a diófélékre is, mint a mandula, dió, pisztácia, pekándió, kesudió, paradió, európai mogyoró.

Földimogyoró allergia olyankor jelentkezik, amikor a szervezet immunrendszere tévesen káros anyagnak ítéli meg ezt a földimogyoróban levő fehérjét, és az allergiás reakciókat kiváltó kémiai anyagot (hisztamint) bocsát a véráramba.

Azonosított földimogyoró érzékenység esetén kiemelt anafilaxia veszéllyel jár a tárolófehérjékkel szemben képződő speciális IgE (Ara h1,Ara h2, Ara h3, Ara h6), míg a mellékkomponensekkel szembeni spec IgE (Ara h8, Ara h9) jóval enyhébb lefolyású reakciókat, többnyire orális allergia szindrómát okoz.Ez magyarázza azt, hogy egyes érintettek fogyaszthatnak mértékkel földimogyorót, míg másoknak messziről el kell kerülniük ezt a növényt. Ez utóbbiak keresztreagáló komponensekként növényi pollenekben, pl. nyírfa pollenben, vagy gyümölcsökben, pl. őszibarackban (Bet v1, Pru p3) fordulnak elő.

A földimogyoróval többféle módon találkozhat a szervezet.

 • Direkt kontakt: az allergia leggyakrabban a földimogyoró, vagy földimogyoró tartalmú étel fogyasztása után lép fel. Egyeseknél a bőrrel való érintkezése is már allergiás reakciót válthat ki.
 • Kereszt/indirekt-kontakt: Ez az, amikor nem szándékosan „összemogyoróztunk”egyéb ételt; általában az élelmiszer előállítási folyamatának, vagy szállításának során.
 • Belégzéssel: Allergiás reakció olyankor is kialakulhat, amikor valaki földimogyoró port lélegez be: pl. mogyoró liszt, vagy mogyoró olaj főzőspray esetén.

A földimogyoró allergia tünetei

A földimogyoró allergia tünetei az allergén (földimogyorófehérje) expozícióját követően néhány perccel vagy órával megjelenhetnek, és az enyhektől súlyosakig terjedhetnek. A földimogyoró allergia tünetei a következők lehetnek: földimogyoró allergia

 • orrfolyás/orrdugulás, tüsszentés: Az allergén expozíciója után az orr nyálkahártyája gyulladásba kerülhet, ami orrfolyást vagy orrdugulást, valamint tüsszentést okozhat.
 • viszkető, nedves, duzzadt szemek: A földimogyoró allergia során a szemek is érintettek lehetnek.
 • bőrreakciók: Csalánkiütés, kipirosodás vagy duzzanat
 • viszketés vagy bizsergés száj körül: Az allergén érintkezése a szájjal viszketést vagy bizsergést okozhat a száj körül.
 • emésztési zavarok: Hasmenés, hányás, hányinger, gyomorgörcs
 • torok szűkülete, köhögés, rekedtség: A légutak érintettsége miatt a torok szűkülete, köhögés vagy rekedtség is előfordulhat.
 • zihálás, nehézlégzés: Súlyosabb esetekben az allergiás reakciók zihálást vagy nehézlégzést okozhatnak, ami az alsó légutak érintettségére utal.
 • szédülés, ájulás: Anafilaxiás reakció esetén, ami életveszélyes állapot, a tünetek közé tartozhat a szédülés vagy az ájulás.

Néha idővel elmúlik egy-egy ételallergia – mint a tej, tojás, szója vagy búzával szembeni allergia- de mogyoró és a diófélékkel szembeni allergiák egy életen át megmaradnak.  

Mitől függ a földimogyoró allergia tüneteinek súlyossága?

A földimogyoró allergia tüneteinek súlyossága számos tényezőtől függ, beleértve az egyéni érzékenységet és az allergén összetevők közötti különbségeket is. A multiplex allergiateszt egy újabb diagnosztikai módszer, amely lehetővé teszi a földimogyoró allergén összetevőinek pontosabb azonosítását, ezáltal segíthet a hatékonyabb kezelés kiválasztásában. A multiplex allergiateszt segítségével azonosítható, hogy az adott betegnél melyik földimogyoró allergén komponens okozza a tüneteket.

Ez azért fontos, mert az egyes allergén összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és egyesek súlyosabb reakciókat okozhatnak, míg mások csak helyi reakciókat váltanak ki a szájnyálkahártyán. Ennek megfelelően a multiplex allergiateszt eredményei alapján lehetőség van arra, hogy megfelelőbb kezelési tervet dolgozzanak ki az adott beteg számára.

Összefoglalva, a multiplex allergiateszt segítségével pontosabban meghatározható, hogy az egyéni érzékenység hogyan függ az allergén összetevőktől, és ezáltal segíthet a tünetek súlyosságának előrejelzésében és hatékonyabb kezelési stratégiák kidolgozásában.

A  földimogyoró allergiára való hajlam kockázati tényezői

 • Kor: Az ételallergiák gyermekeknél gyakoribbak, főleg csecsemő- és kis gyerek korban. Nagyon sokszor idővel „kinövik” ezeket az allergiás reakciókat az emésztőrendszer és az egész szervezet fejlődésével.
 • Földimogyoró allergia a múltban: Jóllehet, sok gyerek kinövi a mogyoróallergiát, később is még előjöhet. 
 • Egyéb allergiák: ha már van valamilyen ételallergiája valakinek, akkor nagyobb a kockézat, hogy még valamilyen ételre allergiás lesz. Hasonlóképp, ha egyéb típusú allergiája van, (pl. szénanátha) a kockázat ételallergiára magasabb.
 • Allergia a családtagok között: Bármilyen allergia előfordulása a családban , főleg élelmiszer allergiák jelenléte, emeli a valószínűséget mogyoróallergiára.
 • Atópiás dermatitis: Az atópiás dermatitisben szenvedők között sokaknak van ételallergiája is. 

A földimogyoró allergia diagnózisa

A prick tesztnél, amely a bőr felszíne alá juttatott allergénekre adott válaszreakción alapul, van modernebb, nanotechnológián alapuló eljárás, amely  vérmintából molekuláris szinten vizsgálja az allergéneket. A multiplex allergiatesztek (ALEX, FABER) mindegyike extraktumokat és molekuláris komponenseket egyaránt vizsgál; ezekkel a vizsgálatokkal a földimogyoró allergia jól elkülöníthető az egyéb mogyorófélékre (törökmogyoró, dió, kesudió) valamint nyírfafélékre jelentkező keresztallergiától. Ezekkel a komplex vizsgálatokkal molekuláris szinten elkülönítve beazonosíthatóak az egyes allergének, a spec IgE-k (Ara h1,Ara h2, Ara h3, Ara h6)- melyek az anafilaxiához vezető tünetekért felelősek, illetve a mellékkomponensekkel szembeni spec IgE-k (Ara h8, Ara h9) melyek a jóval enyhébb lefolyású reakciókért felelősek. Ezen információk birtokában lehet megkülönböztetni, hogy valaki a súlyos, akár életveszélyes tünetekért felelős Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6 -ra allergiás és teljesen el kell kerülnie a földimogyorót, vagy az általában orális allergia szindrómát eredményező, enyhébb tüneteket produkáló Ara h8, Ara h9-ra, és néha/kis mértékben fogyaszthat belőle; ez adja a molekuláris komponens elvén működő multiplex allergiatesztek(ALEX, FABER) elvégzésének fontosságát.

A mogyorópollen allergiások már most gondoljanak az allergia kezelésére!-Allergia Központ

Mandulaallergia: ezt árulják el a komponensek-Allergia Központ

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!-Allergia Központ

A földimogyoró allergia terápiája 

A földimogyoró allergia kezelése többféle megközelítést foglal magában, és a cél az allergén expozíció elkerülése, valamint az allergiás tünetek kezelése. A földimogyoró allergia kezelése magában foglalhatja a következőket:

 • Allergén elkerülése: Az egyik legfontosabb lépés a földimogyoró és a földimogyoróval készült ételek teljes elkerülése az allergiás reakciók megelőzése érdekében. Fontos, hogy alaposan ellenőrizze az élelmiszercímkéket, és kerülje azokat az ételeket, amelyek földimogyorót tartalmazhatnak, vagy amelyek esetleg azzal érintkezhetnek.
 • Gyógyszerek: Az allergiás tünetek enyhítésére gyógyszerek használhatók. Az antihisztaminok segíthetnek csökkenteni a viszketést, orrfolyást és más bőr- vagy légúti tüneteket. Az orvosok néha előírhatnak orrspray-ket vagy szemcseppeket is a tünetek kezelésére.
 • Vészhelyzet esetén alkalmazott gyógyszerek: Azok, akiknél súlyos allergiás reakciót idéz elő a földimogyoró allergia, például anafilaxiás sokkot, mindig van náluk epinephrine auto-injektor (például EpiPen), amely segít azonnali életmentő kezelést nyújtani. Az epinephrine (adrenalin) az anafilaxiás reakciók gyors és hatékony kezelésére szolgál, de azonnali orvosi ellátásra is szükség van.
 • Immunterápia (specifikus immunterápia): Ez a kezelési forma egyre népszerűbbé válik az élelmiszer-allergiák, így a földimogyoró allergia kezelésében is. Az immunterápia során kis mennyiségű allergént adnak be a betegnek fokozatosan, hogy csökkentsék az immunrendszer túlzott reakcióját. Ez hosszú távú kezelés lehet, és segíthet csökkenteni az allergiás reakciók súlyosságát.
 • Életmódbeli változtatások: Az allergiával élőknek tudatosan kell kezelniük az étrendjüket és életmódjukat. Fontos, hogy mindig ellenőrizze az élelmiszercímkéket, tájékoztassa a környezetét az allergiájáról, és legyen felkészült a vészhelyzetekre.