Keresztallergia

Keresztallergia

Akiknél felismerésre került az allergia, fokozottan figyelnek rá, hogy kerüljék az allergiás reakciót kiváltó anyagokat. Azonban sokszor előfordul, hogy más ételek megevése vagy más anyagokkal történő érintkezés is kiváltja az allergiás reakció kellemetlen tüneteit. Ennek hátterében a keresztallergia áll. A szervezet ugyanolyan reakciót indít a szerkezetileg hasonló fehérjék ellen. Szerencsére azonban a keresztallergia nem kiszámíthatatlan! A keresztallergia kiválóan vizsgálható a multiplex allergia tesztekkel, így előre kideríthető, hogy mely ételeket érdemes kihagyni az étrendből.

Szerző: Allergytest.hu Módosítás: 2024.05.03 13:01

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Mit jelent a keresztallergia?
Miért jön létre a keresztallergia?
Mik lehetnek a keresztallergia tünetei?
Mik a keresztallergia gyakori típusai?
Milyen keresztallergia fordul elő gyakran Magyarországon?
Hogyan vizsgálható ki a keresztallergia?

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia azt jelenti, hogy az allergiás reakciót kiváltó allergénen kívül, más szerkezetileg hasonló molekulák is ki tudják váltani a tüneteket. A keresztallergia háttere, hogy bizonyos anyagok molekuláris szerkezete nagymértékben hasonló. Ha tehát két vagy több anyag kémiai szerkezete közötti különbség kicsi, a szervezet nem feltétlenül tud különbséget tenni közöttük. Keresztallergia esetén bármelyik hasonló szerkezetű anyaggal történő érintkezés esetén beindulhat az allergiás reakció. A WHO irányelvei szerint egy adott fehérje esetén akkor mondható ki keresztallergia, ha egy 80 aminosavból álló fehérje lánc szakaszon mintegy 35%-ban azonos szekvenciát mutat bármely ismert allergénnel. Akkor is kimondható a keresztallergia, ha a fehérjében teljesen megegyezik egy 6-8 aminosavból alkotott peptid valamelyik allergén 6-8 peptidjével.

A keresztallergia tehát egy olyan dolog, amiről minden allergiás személynek tudnia kell. A keresztallergia sok típusát azonosította az orvostudomány, így sok esetben tudjuk, hogy mely anyagok válthatják ki ugyanannál az embernél az allergiás reakciót. Valószínűleg ennél még sokkal több keresztallergia vár felfedezésre. Az allergiás személyeknek nem csak az adott allergént, de a keresztallergia potenciális okozóját is érdemes kerülni. A keresztallergia esetében a hasonlóság leggyakrabban valamilyen pollen-élelmiszer vagy valamilyen pollen-pollen között áll fenn. Fontos tudni, hogy a keresztallergia nagyon egyedi. Sokan allergiások valami olyan anyagra, ami esetében ismert a keresztallergia, de a másik fehérje ellen mégsem mutatnak tüneteket. A keresztallergia kivizsgálása és a terápia javaslata így minden esetben egyénre szabottan kell, hogy történjen.

Miért jön létre a keresztallergia?

Keresztallergia azért alakulhat ki, mert bizonyos molekulák nagyon hasonló szerkezettel rendelkeznek. Ha egy fogékony szervezet találkozik egy allergiát okozó vegyülettel - az úgynevezett allergénnel - reakciót indíthat ellene. Az allergiás reakció során az immunrendszer túlzottan reagál az adott anyagra, amely lehet például pollen, élelmiszer, állati szőr vagy egyéb allergén. Az allergén több úton is bekerülhet a szervezetbe; légúti allergia esetén például belégzés során, étel allergia esetén a táplálék elfogyasztásával, míg rovarcsípés allergia esetén a csípés juttatja a bőrbe az allergént. Az immunrendszer felismeri a szervezetbe jutott idegen anyagot és aktiválja az immunsejteket. A B-limfociták ilyenkor speciális antitesteket, az úgynevezett IgE antitesteket termelik az allergén ellen. Ezek az antitestek kapcsolódnak a többi effektor sejtekhez és válaszreakcióra bírják őket. A hízósejtekből például hisztamin szabadul fel a hatásukra, ami gyulladást és allergiás tüneteket okozhat, például bőrkiütést, viszketést, duzzanatot, orrfolyást vagy légszomjat. Amikor az allergén újra belép a szervezetbe, az IgE antitestek gyorsan felismerik és aktiválják az effektor sejteket. Tehát az allergénnel történő minden újabb találkozáskor elindul az allergiás reakció.

Keresztallergia esetén pedig nem csak az allergén, hanem a szerkezetileg hasonló fehérje is el tudja indítani ezt a reakciót. Az immunrendszer számára csak az számít, hogy a fehérjék szerkezetileg hasonlóak vagy biológiailag rokonok legyenek. Ha azok, akkor kialakulhat a keresztallergia. 

Mik lehetnek a keresztallergia tünetei?

Keresztallergia esetén a szervezet immunrendszere az egyik anyag (pl. pollen) és a másik anyag (pl. gyümölcs vagy zöldség) fehérjéit hasonlónak vagy azonosnak ítéli meg. Amikor az egyén bármelyik anyaggal kapcsolatba kerül - függetlenül attól, hogy az adott anyagra valóban allergiás-e vagy sem - az immunrendszer ugyanúgy reagálhat. Ha az immunrendszer túlérzékenységi reakcióba kezd az adott anyag ellen, akkor kialakulhatnak az allergia tünetei. Az allergia gyakori tünetei közé tartoznak a következők:

Az allergiás reakció legsúlyosabb esete az anafilaxiás sokk, aminek tünetei között szerepelhet a légzés leállása, vérnyomásesés, szapora pulzus, ájulás, hideg, verejtékes bőr stb. Ilyen esetben azonnali beavatkozásra van szükség.

Mik a keresztallergia gyakori típusai?

Mára nagyon sok allergén és fehérje között fedeztek fel szerkezeti hasonlóságot, ami a keresztallergia alapja lehet. A keresztallergia eseteit a könnyebbség kedvéért csoportokba soroljuk:

Élelmiszer - élelmiszer keresztallergia

A különböző élelmiszerek közül az egyik leggyakoribb allergénforrás a tehéntej. A tehéntejre allergiás betegek a keresztallergia reakcióját mutathatják más állat teje esetén is. Keresztallergia alakulhat ki például a tehéntej allergiások között a kecske vagy szamártejre. Ugyanakkor a tehéntej allergiában szenvedők marhahúsra is pozitív reakciót mutathatnak, az abban levő bovin szérumalbumin miatt. Ez a fehérje azonban hőkezelés hatására lebomlik, tehát egy jól átsült steak, előfordulhat, hogy már nem okoz panaszokat az illetőnek.

Ha valamelyik madár tojására érzékeny valaki, a biztonságos kivizsgálás lebonyolításáig a többi madár tojásának a fogyasztásáról is le kell mondania az illetőnek. Általában, aki a kacsa vagy a liba tojására allergiás, az a keresztallergia reakcióját mutatja a tyúktojásra is. A különböző zöldségek között is megfigyelhető a keresztallergia, például a lencse-borsó, lencse-csicseriborsó, bordó-csicseriborsó között.

Pollen - növény keresztallergia

 

A pollenallergia típusos tünetei a tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, szemviszketés, rosszabb esetben az asztma. A pollenallergia tehát főként légúti tüneteket okoz, míg a pollen-étel keresztallergia az orális allergia szindróma (OAS) kialakulását segíti elő. Így tehát az adott étel hatására nem a pollenallergia tünetei fokozódnak, hanem a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ilyenkor a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, de hasi görcsök is jelentkezhetnek. Pollen-étel keresztallergia az allergiások mindössze 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is a nyírfapollen allergiások száma a legmagasabb.

Nemzetközi vizsgálatok alapján a nyírfa pollenje a keresztallergia reakcióját mutatja a zellerrel és a répával is. Felmerül a keresztallergia lehetősége többek között a koriander, ánizs, kapor és az édeskömény között is. Nyírfa-pollen allergiásoknál a keresztallergia miatt tünetek alakulhatnak ki a mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack és burgonya fogyasztásakor is. Talán a keresztallergia egyik legismertebb párosítása a parlagfű-görögdinnye párosítás, mely szintén példa a pollen – növény keresztallergia csoportjára.

Latex – élelmiszer keresztallergia

A latex vagy szintetikus gumi szintén sokaknál vált ki allergiás reakciót. A latexre allergiások mintegy 50 %-át érinti ez a fajta latex-élelmiszer keresztallergia. Elsősorban a banán, avokádó, gesztenye, kivi, spenót és citrusfélék okozhatnak akár igen komoly tüneteket; a burgonya okozta panaszok általában enyhébbek. Megfigyelték, hogy az idő előrehaladásával a keresztallergiát okozó gyümölcsök száma növekedhet.

Milyen keresztallergia fordul elő gyakran Magyarországon?

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a hazánkban gyakori allergének esetén milyen keresztallergia léphet fel. Magyarországon a keresztallergia gyakori esetei a következő anyagok között léphet fel:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, chilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

Hogyan vizsgálható ki a keresztallergia?

A keresztallergia kivizsgálásában a leghatékonyabb módszer a multiplex allergia teszt. Van lehetőség arra is, hogy egyesével elhagyjon a páciens bizonyos ételeket az étrendjéből, ám a kivizsgálás ilyenkor sokkal hosszabb. Hogy a szükségtelen diétázást elkerüljük, a multiplex allergiateszt gyorsan segíthet azonosítani a keresztallergia fennállását. Az ALEX multiplex allergiateszt az egyes allergének összetevőit, komponenseit is vizsgálja. A komponens alapú molekuláris allergiadiagnosztika egy vérvételből egyszerre több száz allergén komponenseit vizsgálja, így azok pontosan meghatározhatóak. Ezzel az eljárással az allergén fehérje komponensei is beazonosíthatók, nem csak az allergén. Nem mindegy ugyanis, hogy az illető arra a komponensre allergiás, amely enyhe tüneteket okoz, vagy arra, amely anafilaxiás sokkot is okozhat. A keresztallergia vizsgálatára tehát kifejezetten célszerű a multiplex allergiatesztek (ALEX) elvégzése.