Keresztallergia

Keresztallergia

Sok allergiás megfigyelheti magán, hogy nem csak a már azonosított allergének okoznak számára panaszokat, hanem akár egyes ételek, vagy más anyagokkal érintkezés is kiválthat allergiás jellegű panaszokat. Ennek hátterében sokszor a keresztallergiás rekació áll, mely vizsgálható a multiplex allergia tesztekkel, így előre kideríthető mely ételeket érdemes kerülnie az étkezéséből. 

Szerző: Allergytest.hu Létrehozás ideje:2019.02.07 Utolsó módosítás: 2021.10.11

Keresztallergia jelentése

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok molekuláris szerkezete hasonló és a két vagy több anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy a szervezet nem feltétlenül tud különbséget tenni közöttük és allergiás reakciót vált ki. A WHO irányelvei szerint egy fehérje keresztallergiás reakciót válthat ki, ha egy adott allergénnel mintegy 35%-ban szekvencia azonosságot mutat egy 80 aminosavas fehérje lánc szakaszon, vagy teljesen megegyezik egy 6-8 aminosavból alkotott peptid. A keresztallergia esetében a hasonlóság leggyakrabban valamilyen pollen-élelmiszer vagy pollen-pollen között áll fenn.

Keresztallergiák típusai

Élelmiszer- élelmiszer keresztallergiaAki tehéntejre allergiás, legtöbbször a kecske és szamártejre is az.

A különböző élelmiszerek közül az egyik allergénforrás a tehéntej lehet; a tehéntejre allergiás betegek más állat tejére is allergiás reakciót mutathatnak,- a kecske vagy szamártejre. Ugyanakkor a tehéntej allergiában szenvedők marhahúsra is pozitív reakciót mutathatnak, az abban levő bovin szérumalbumin miatt; ez azonban hőkezelés hatására lebomlik, tehát egy jól átsült steak, lehet, nem okoz panaszokat az illetőnek. 

Ha valamelyik madár tojására érzékeny valaki, a biztonságos kivizsgálás lebonyolításáig a többi madár tojásának a fogyasztásáról is le kell mondania az illetőnek. Általában aki a kacsa vagy a liba tojására allergiás, az a tyúktojásra is az.

A különböző zöldségek is mutatnak keresztallergiát, pl: lencse-borsó, lencse-csicseriborsó, bordó-csicseriborsó.

Jelentkezzen be keresztallergia kivizsgálásra!

online bejelentkezés keresztallergia vizsgálatra

 Telefonon: +36 30 286 07 29

Pollen - növény keresztallergia

A pollenallergia tünetei tipikusan a tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, szemviszketés, rosszabb esetben az asztma. Ezzel szemben a pollen-étel keresztallergia az  orális allergia szindróma (OAS) kialakulását segíti elő. Így tehát az adott étel hatására nem a pollenallergia tünetei fokozódnak, hanem a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ilyenkor a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, de hasi görcsök is jelentkezhetnek.

Pollen-étel keresztallergia az allergiások mindössze 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is a leggyakoribb a nyírfapollen allergiások száma.

Nemzetközi vizsgálat alapján a nyírfa pollenje keresztallergiát mutat főleg a zellerrel és a répával, de keresztallergia kapcsán felmerül többek között a koriander, ánizs, kapor és az édeskömény neve is. Nyírfa-pollen allergiásoknál a keresztallergia miatt tüneteketA nyírfapollennel számos növény mutat keresztallergiát. okozhat még a mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack és burgonya fogyasztása is; de ide tartozik a talán legismertebb parlagfű-görögdinnye párosítás is. 

Latex – élelmiszer keresztallergia

A latex vagy szintetikus gumi szintén sokaknál vált ki allergiás reakciót. A latexre allergiások mintegy 50 %-át érinti ez a fajta latex-élelmiszer keresztallergia. Elsősorban a banán, avokádó, gesztenye, kivi, spenót és citrusfélék okozhatnak akár igen komoly tüneteket; a burgonya okozta panaszok általában enyhébbek. Megfigyelték, hogy az idő előrehaladásával a keresztallergiát okozó gyümölcsök száma növekedhet.

Keresztallergia vizsgálata 

Hogy a szükségtelen diétázást elkerüljük, Multiplex allergiateszt elvégzésével lehet kideríteni, hogy valóban fennáll-e a keresztallergia – és ha igen, pontosan mely allergénekre.

Az ALEX multiplex allergiateszt az egyes allergének összetevőit, komponenseit is vizsgálja. Ha a nyírfaallergiás beteg például földimogyoró fogyasztása során tapasztal szájviszketést, torokkaparást, és a teszt a földimogyoró komponensei közül az Ara h8 esetében mutat pozitivitást, akkor keresztallergia miatt jelentkeznek a tünetei. Azonban, ha a magas rizikójú Ara h1, Ara h2 komponensek pozitívak, akkor a tüneteket súlyos földimogyoró allergia okozza, amely életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhat. A betegnek ebben az esetben szigorúan diétáznia kell, és minden esetben andrenalintartalmú önbelövő injekciót is magánál kell tartania.

A hazánkban leggyakrabban előforduló  keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi