Nanotechnológia

Nanotechnológia

A nanotechnológián alapuló fejlesztések egyre nagyobb teret hódítanak napjainkban. Azon kihívás, hogy minél kisebb elemek segítségével találjunk minél precízebb megoldást különböző problémákra, a diagnosztikában, és azon belül a labordiagnosztikában is teret kapott. A nanotechnológián alapuló multiplex allergiatesztek megjelenése forradalmasította az addig létező chip alapú módszert. Allergia diagnosztizálása kapcsán már a 60-as években elkezdték mérni a pácienseknél az IgE –t (a szervezet allergiás válaszreakcióiért felelős immunoglobulint); nagy áttörés volt a 2000-es évek elején a chip alapú technológián alapuló IgE meghatározás, hiszen ez már extraktumok mellett molekuláris komponensek vizsgálatát is jelentette.


 

Módosítás: 2021.12.08 12:08

Chip és nanotechológia az allergiateszteknél

A legfrissebb fejlesztések eredményeképpen mára már a nanotechnológiás chip elvén működő multiplex allergiatesztek nem csak lehetővé teszik az extraktumok mellett a molekuláris komponensek mérését is egyetlen chipen, de az egyszerre vizsgálható allergének száma közel 300-ra nőhetett a 100-ról.   A chip a nanotechnológiának köszönhetően nagyon kevés vérmennyiségből nagyon sok információt tud biztosítani egyetlen méréssel.

Ezeknél a teszteknél az allergének a chip nitrocellulóz membránjára pontokban vannak felrakva, s a vizsgáló mérőműszer erről a chipről olvassa be majd a pontos eredményeket a szükséges immun-kémiai eljárások befejezése után. Ilyen módon az egyén össz IgE-je mellett a teljes allergénspecifikus Ig E-repertoárja is meghatározható.

A legmodernebb nanotechnológia már országszerte elérhető 

A hazai piacon jelenleg az Alex multiplex allergia vizsgálat érhető el, mint nanotechnológián alapuló vizsgálat. Az allergiás reakciót kiváltó konkrét allergén beazonosításával az immunterápia stratégiája precízebb, célirányosabb lehet, kifejezetten a páciens szükségleteire lehet szabni. A komponens alapú multiplex allergiatesztek másik előnye, hogy alkalmas a keresztallergiák feltérképezésére is. Ilyenformán optimalizálni lehet a kezelést, és esetleges fölösleges diéták, ételmegvonások kiküszöbölhetők.A nanotechnológiás allergiavizsgálatok elérhetők vérvételi központjainkban

Vérvételi pontjaink országszerte megtalálhatóak, így a legmodernebb nanotechnológiás vizsgálatok bárki számára elérhetőek.

A komponensalapú allergiavizsgálat segít megállapítani az érzékenység súlyosságát: életveszélyes-e vagy sem? Például a földimogyorónál eddig kilenc allergénfehérjét sikerült beazonosítani. Ezek között van olyan, amelyre már kis mennyiség bevitele esetén is anafilaxiás sokkal reagálnak az arra érzékenyek, míg egy másik komponensre épp csak enyhe válaszreakcóval. Az első esetben a beteget teljesen el kell tiltani a földimogyorótól, míg a második esetben a mogyoró fogyasztása kis mértékben megengedett.

Az egyetlen chipbe sűrített extraktumok és molekuláris komponensek egyszeri vizsgálata révén nincs szükség több lépéses allergiavizsgálatra; időt lehet nyerni, ami a páciens immunterápiájának elkezdése szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható.

Nanotechnológiás multiplex allergia vizsgálatunk

Az ALEX multiplex allergiateszt arra hivatott, hogy az allergiák diagnosztizálását elősegítsék az egyéb klinikai eszközökkel: anamnézis, klinikai kép, fizikális vizsgálat – együttesen.

A komponens alapú allergiavizsgálatok releváns diagnosztikai segítséget nyújtanak:

  • immunterápia stratégiájának kialakításához
  • kockázat-kezelési segítséget ad, hogy a páciens elkerülhesse a súlyos allergiás reakciókat
  • adatokat biztosít a keresztallergiák feltérképezéséhez