Latexallergia

Latexallergia

Szerző: Allergytest.hu Létrehozva: 2019.06.07 10:15 Módosítva: 2019.07.08 15:33

A latex a trópusi gumifa tejszerű nedve. Többszöri találkozás az allergénnel allergiás reakcióhoz vezethet. Ha a latexben levő fehérjét ártalmasnak ítéli meg az immunrendszerünk, perceken belül reakciót válthat ki. 

A latexallergia tünetei

A latexallergia egy kontakt allergia; legjellemzőbb tünete az érintkezés helyén kialakuló bőrpír, kiütés, viszketés. Fokozott érzékenység esetén azonnali szisztémás reakció jelentkezik: szénanáthaszerű tünetek, kötőhártya gyulladás, viszketés, kiütések jelennek meg. Ritkább esetekben bekövetkezhet szívritmus emelkedés, remegés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, legsúlyosabb esetben anafilaxia.

Latexet tartalmazó használati tárgyak: pl.latexallergia, latex allergia vizsgálat, allergytest.hu

  • Kondom
  • Cumi
  • Esőkabát
  • Konyhai gumikesztyű
  • Léggömb, labda, sportszerek
  • Matrac
  • Papucs,gumicsizma
  • Úszógumi

A latex és a keresztallergia

Említést kell tennünk a latex-gyümölcs  keresztallergiáról: egyes anyagok nagy szerkezeti hasonlóságot mutatnak; amennyiben a szervezet allergiás reakciót mutat az egyik allergénnel szemben, előfordulhat, hogy egy másik, hozzá szerkezetileg nagyon hasonló anyag ugyanolyan választ vált ki. Ezen keresztreakció miatt a latexallergiában szenvedőknek a banán, avokadó, eper, mangó, őszibarack és citrusfélék fogyasztása allergiás tüneteket okozhat. Ugyanígy, szerkezeti azonosság miatt még kerülendő lehet a mogyoró, a papaya, a burgonya és a paradicsom is.

A latexallergia kivizsgálása

A latexallergia diagnosztizálása történhet: a bőrteszttel, vagy vérvizsgálattal. Bizonyos esetekben a túlérzékenység patch teszttel mutatható ki. (A hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata.)

Panelek Vizsgált allergének Árak

IgE 30-as panel (Allergytest)

panel megtekintése

30 E 14 400

A latexallergia vizsgálata történhet multiplex allergiatesztekkel is (ALEX,FABER); így a keresztallergiákra is egyetlen vérvétel révén fény derülhet.