Molekuláris allergia vizsgálat

Molekuláris allergia vizsgálat

A molekuláris allergia diagnosztika egy új és megbízható eljárás az allergia kivizsgálásában, mely az allergén-specifikus IgE vizsgálatok közé tartozik. Egyetlen vérvétel alkalmával közel 300 allergén és azok komponensei mutathatóak ki, pontos diagnózist adva.

Módosítás: 2019.03.27 11:03

A molekuláris allergia diagnosztika egy új szemléletmódot közvetít az allergiavizsgálatok között. A klasszikus vizsgálatok (bőrteszt, vérvétel) az allergiát kiváltó anyag egészét vizsgálja, azonban ezek az anyagok több fehérjemolekulából (komponensből) állnak. Ezek a molekulák egymástól eltérő mértékben, de az adott komponensre jellemzően képesek enyhébb vagy súlyosabb allergiás tüneteket okozni. Általánosságban kijelenthető, hogy a hőkezelésre bomló fehérjék (pl. növényi keresztallergének) enyhébb reakciókat, míg a hőnek ellenálló molekulák (pl. olajos magvak tárolási proteinjei, tehéntej kazeinje, tojás ovomukoidja stb.)erősebb, akár egész testre kiható, életveszélyes reakciókat okozhatnak.

A komponensek tulajdonságai

Az allergének komponensek összessége. Az egyes komponensek szerkezetei eltérőek lehetnek, eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Az egyik ilyen nagyon fontos tulajdonság, hogy a komponens hőre, vagy az emésztőenzimre stabilitással, vagy labilitással reagál, mely az allergenitás miatt nagyon fontos. A komponensek úgynevezett tárolófehérjéi általában a hőre, emésztő enzimekkel szemben stabilitást mutatnak, így ételek esetében, legyen akár nyers, vagy hőkezelt, nagyon súlyos allergiát okozhatnak. Ezek az úgynevezett „high risk” allergének. Inhalatív allergének esetében a high risk komponensek súlyosabb légúti tüneteket, illetve a bőrön kiütéseket okoznak.

Más fehérjék a hő hatására, vagy az emésztőenzimmel érintkezve bomlanak, azaz labilisak, akkor csak enyhe allergiás reakciót okoznak, illetve a helyi orális allergiás reakció a gyakoribb. Ezeket a komponenseket „low risk” komponenseknek nevezzük.

Fehérje komponens típusok

Érzékenység hőre / proteázra

Példa

Allergiás tünetek

Tároló fehérjék

stabil

szója, földimogyoró, mogyoró

szisztémás

PR-10 protein

labil

alma, barack, szója

Orális allergia sindroma

Profilin

labil

banán, dinnye, citrus,

Oralis allergia sindroma

nsLTP

stabil

alma, barack, cseresznye, mogyoró

szisztémás

CCD

stabil

növények

nincs

A fenti táblázatba erre látunk példákat. A tárolófehérje hőre stabil, szisztémás, azaz az egész szervezetet érintő, súlyos allergiát okoz. Ilyen fehérje található példáúl a földimogyoróban. De a profilin a hő, illetve az eméztő enzimekre bomlik, azaz labilis, így enyhe reakciót, azaz orális allergia szindrómát okoz. Ilyen étel például a banán.

Klinikai jelentőség

Annak, hogy egy komponens milyen kockázattal bír, nagyon nagy jelentősége van az allergia kezelése során.  A „high risk” vagy magas kockázatú komponensekre való allergia nehezen „kinőhető”, így az immunterápia általában javasolt. A „low risk”, azaz az alacsony kockázatú komponensek esetében az allergia „kinőhető”, így az immunterápia nem javasolt.

Például ha a Prick teszt parlagfűre és fekete ürömre kettős pozitivitást mutat, akkor csak molekuláris allergia vizsgálattal mutatható ki, hogy a fekete üröm pozitivitása külön allergiát jelent, vagy a parlagfű keresztallergiájaként mutat bőrreakciót.

Tulajdonság

High risk

Low risk

Hőre / emésztésre

stabil

labilis

Allergiás reakció

súlyos, szisztémás anafilaxia veszély

enyhe, orális allergia szindróma

"Kinövés esélye"

nehezen

gyakran

Prediktív

+++

---

Diéta

Szigorú

Hőkezelten ehető

Allergén immunterápia

érdemes

nem érdemes

 

Tehát a molekuláris allergia vizsgálat klinikai jelentősége, hogy a high risk és a low risk allergéneket elkülönítsük. A kezelés miatt fontos tudni a „kinőhetőség” esélyét illetve a tünetek súlyosságának kockázatát. Ennek birtokában a szakorvos el tudja dönteni az immunterápia, szigorú diéta, anafilaxiás tréning, adrenalin injekció adásának szükségességét. Illetve kimutatható, hogy poliallergiáról, vagy keresztallergiáról van-e szó.

A molekuláris allergia vizsgálat az allergia diagnosztikájában nagyon hasznos. A komponensek közötti eligazításban segít, de az újabb és újabb komponensek felfedezése nehezíti a vizsgálatokat. Megmutatjuk egy táblázatban egyes allergének főbb molekuláris komponenseit.

Inhalatív allergének

High risk

Medium risk

Low risk

Keresztallergia lehetséges

Nyírfa

Bet v1

Bet v2

Bet v2 , v4 , v6

Bet v1 és Ara h8 , Bet v2 és GY

Réti komócsin

Phl p1 , p5b

 

Phl p7 , p12

Phl p12 és GY , H , O , F

Parlagfű

Amb a1

Amb a11

 

Art v3

Fekete üröm

Art v1

Art v3

 

Art v3 és Amb a1 , GY , H , O , F

Poratka

Der p1 , p2 , p10

 

 

Der f1 , Der f2 , Pen a1

Nutritív allergének

High risk

Medium risk

Low risk

Keresztallergia lehetséges

Tej

Bos d8

Bos d4 , d5

 

 

Tojás

Gal d1

Gal d2 , d3

 

 

Földimogyoró

Ara h1 , 2 , 3 , 5

Ara h9

Ara h8

Ara h8 és Bet v1

Mogyoró

Cor a9, a14

Cor a8

Cor a1

H , GY , O , Bet v1

Dió

Jug r1

Jug r3

 

 

Búzaliszt

Tri a14 , 19

 

 

Tri a14 és GY , H , F , O

Szójabab

Gly m5 , m6

Gly m4

 

Gly m4 és H , Gly m5  és Ara h1

Rák

Pen a1

 

 

Der P10

Alma

Mal d3

 

Mal d1

Mal d1 és Bet v1 , GY , H , O

Őszibarack

Pru p3

 

Pru p1 , p4

Pru p3 és GY , H , F

Rovarméreg allergének

High risk

Medium risk

Low risk

Keresztallergia lehetséges

Méh

Api m1 , m2 , m3 , m5 , m10

 

 

Api m5 és Ves v3, Api m12 és Ves v6

Darázs

Ves v1 , v5

 

 

Api m5 és Ves v3, Api m12 és Ves v6

Bromelian MUXF3 CCD

 

 

 

L , GY , H