A molekuláris allergia diagnosztika egy új és megbízható eljárás az allergia kivizsgálásában, mely az allergén-specifikus IgE vizsgálatok közé tartozik. Egyetlen vérvétel alkalmával közel 300 allergén és azok komponensei mutathatóak ki, pontos diagnózist adva.
A molekuláris allergia diagnosztika egy új szemléletmódot közvetít az allergiavizsgálatok között. A klasszikus vizsgálatok (bőrteszt, vérvétel) az allergiát kiváltó anyag egészét vizsgálja, azonban ezek az anyagok több fehérjemolekulából (komponensből) állnak. Ezek a molekulák egymástól eltérő mértékben, de az adott komponensre jellemzően képesek enyhébb vagy súlyosabb allergiás tüneteket okozni. Általánosságban kijelenthető, hogy a hőkezelésre bomló fehérjék (pl. növényi keresztallergének) enyhébb reakciókat, míg a hőnek ellenálló molekulák (pl. olajos magvak tárolási proteinjei, tehéntej kazeinje, tojás ovomukoidja stb.)erősebb, akár egész testre kiható, életveszélyes reakciókat okozhatnak.
Az allergének komponensek összessége. Az egyes komponensek szerkezetei eltérőek lehetnek, eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Az egyik ilyen nagyon fontos tulajdonság, hogy a komponens hőre, vagy az emésztőenzimre stabilitással, vagy labilitással reagál, mely az allergenitás miatt nagyon fontos. A komponensek úgynevezett tárolófehérjéi általában a hőre, emésztő enzimekkel szemben stabilitást mutatnak, így ételek esetében, legyen akár nyers, vagy hőkezelt, nagyon súlyos allergiát okozhatnak. Ezek az úgynevezett „high risk” allergének. Inhalatív allergének esetében a high risk komponensek súlyosabb légúti tüneteket, illetve a bőrön kiütéseket okoznak.
Más fehérjék a hő hatására, vagy az emésztőenzimmel érintkezve bomlanak, azaz labilisak, akkor csak enyhe allergiás reakciót okoznak, illetve a helyi orális allergiás reakció a gyakoribb. Ezeket a komponenseket „low risk” komponenseknek nevezzük.
Fehérje komponens típusok |
Érzékenység hőre / proteázra |
Példa |
Allergiás tünetek |
Tároló fehérjék |
stabil |
szója, földimogyoró, mogyoró |
szisztémás |
PR-10 protein |
labil |
alma, barack, szója |
Orális allergia sindroma |
Profilin |
labil |
banán, dinnye, citrus, |
Oralis allergia sindroma |
nsLTP |
stabil |
alma, barack, cseresznye, mogyoró |
szisztémás |
CCD |
stabil |
növények |
nincs |
A fenti táblázatba erre látunk példákat. A tárolófehérje hőre stabil, szisztémás, azaz az egész szervezetet érintő, súlyos allergiát okoz. Ilyen fehérje található példáúl a földimogyoróban. De a profilin a hő, illetve az eméztő enzimekre bomlik, azaz labilis, így enyhe reakciót, azaz orális allergia szindrómát okoz. Ilyen étel például a banán.
Klinikai jelentőség
Annak, hogy egy komponens milyen kockázattal bír, nagyon nagy jelentősége van az allergia kezelése során. A „high risk” vagy magas kockázatú komponensekre való allergia nehezen „kinőhető”, így az immunterápia általában javasolt. A „low risk”, azaz az alacsony kockázatú komponensek esetében az allergia „kinőhető”, így az immunterápia nem javasolt.
Például ha a Prick teszt parlagfűre és fekete ürömre kettős pozitivitást mutat, akkor csak molekuláris allergia vizsgálattal mutatható ki, hogy a fekete üröm pozitivitása külön allergiát jelent, vagy a parlagfű keresztallergiájaként mutat bőrreakciót.
Tulajdonság |
High risk |
Low risk |
Hőre / emésztésre |
stabil |
labilis |
Allergiás reakció |
súlyos, szisztémás anafilaxia veszély |
enyhe, orális allergia szindróma |
"Kinövés esélye" |
nehezen |
gyakran |
Prediktív |
+++ |
--- |
Diéta |
Szigorú |
Hőkezelten ehető |
Allergén immunterápia |
érdemes |
nem érdemes |
Tehát a molekuláris allergia vizsgálat klinikai jelentősége, hogy a high risk és a low risk allergéneket elkülönítsük. A kezelés miatt fontos tudni a „kinőhetőség” esélyét illetve a tünetek súlyosságának kockázatát. Ennek birtokában a szakorvos el tudja dönteni az immunterápia, szigorú diéta, anafilaxiás tréning, adrenalin injekció adásának szükségességét. Illetve kimutatható, hogy poliallergiáról, vagy keresztallergiáról van-e szó.
A molekuláris allergia vizsgálat az allergia diagnosztikájában nagyon hasznos. A komponensek közötti eligazításban segít, de az újabb és újabb komponensek felfedezése nehezíti a vizsgálatokat. Megmutatjuk egy táblázatban egyes allergének főbb molekuláris komponenseit.
Inhalatív allergének |
High risk |
Medium risk |
Low risk |
Keresztallergia lehetséges |
Nyírfa |
Bet v1 |
Bet v2 |
Bet v2 , v4 , v6 |
Bet v1 és Ara h8 , Bet v2 és GY |
Réti komócsin |
Phl p1 , p5b |
|
Phl p7 , p12 |
Phl p12 és GY , H , O , F |
Parlagfű |
Amb a1 |
Amb a11 |
|
Art v3 |
Fekete üröm |
Art v1 |
Art v3 |
|
Art v3 és Amb a1 , GY , H , O , F |
Poratka |
Der p1 , p2 , p10 |
|
|
Der f1 , Der f2 , Pen a1 |
Nutritív allergének |
High risk |
Medium risk |
Low risk |
Keresztallergia lehetséges |
Tej |
Bos d8 |
Bos d4 , d5 |
|
|
Tojás |
Gal d1 |
Gal d2 , d3 |
|
|
Földimogyoró |
Ara h1 , 2 , 3 , 5 |
Ara h9 |
Ara h8 |
Ara h8 és Bet v1 |
Mogyoró |
Cor a9, a14 |
Cor a8 |
Cor a1 |
H , GY , O , Bet v1 |
Dió |
Jug r1 |
Jug r3 |
|
|
Búzaliszt |
Tri a14 , 19 |
|
|
Tri a14 és GY , H , F , O |
Szójabab |
Gly m5 , m6 |
Gly m4 |
|
Gly m4 és H , Gly m5 és Ara h1 |
Rák |
Pen a1 |
|
|
Der P10 |
Alma |
Mal d3 |
|
Mal d1 |
Mal d1 és Bet v1 , GY , H , O |
Őszibarack |
Pru p3 |
|
Pru p1 , p4 |
Pru p3 és GY , H , F |
Rovarméreg allergének |
High risk |
Medium risk |
Low risk |
Keresztallergia lehetséges |
Méh |
Api m1 , m2 , m3 , m5 , m10 |
|
|
Api m5 és Ves v3, Api m12 és Ves v6 |
Darázs |
Ves v1 , v5 |
|
|
Api m5 és Ves v3, Api m12 és Ves v6 |
Bromelian MUXF3 CCD |
|
|
|
L , GY , H |
Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!