Orális Allergia Szindróma (OAS)

Orális Allergia Szindróma (OAS)

Szerző: Allergytest.hu Létrehozva: 2019.05.27 14:04 Módosítva: 2019.05.30 11:48

 

Bizonyos élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek) fogyasztása helyi tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél; ilyenkor beszélünk orális allergia szindrómáról; megjelenése valamilyen pollen-élelmiszer keresztreakciónak tulajdonítható.

Az orális allergia szindróma(OAS) tünetei:

Ezek a tünetek észlelhetők: a száj, ajkak környéke kipirosodik, esetleg enyhén megdagad. Egyesek viszkető-csiklandozó érzésről számolnak be a száj körüli területen, a szájban, nyelven, torokban, szájpadláson. Akár köhécselés jelentkezhet, amit tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás is kísérhet. Szemtünetek is jelentkezhetnek: szemviszketés, könnyezés, bepirosodás.

A tünetek általában az allergiás reakciókat kiváltó zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása után 15-30 perccel jelennek meg, majd fél-egy órán belül meg is szűnnek.

Ritkán, súlyos esetekben az allergiás reakció kiterjed, és asztmás tünetek, gége ödéma, anafilaxiás sokk jelentkezik.

Mikor és kinél jelentkezik az orális allergia szindróma?

Az OAS egészen 3 éves kor alatt nem szokott jelentkezni. Inkább nagyobb korban, tizenéveseknél, fiatal felnőtteknél tapasztalható, akik mindaddig éveken keresztül problémamentesen fogyasztottak zöldségeket, gyümölcsöket. Az orális allergia szindrómában szenvedők jellemzően nyírfa, parlagfű vagy egyéb fű-pollen allergiában szenvednek.

Az orális allergia szindróma diagnózisa

Az anamnézis felvétele, a klinikai múlt ismerete kulcsfontosságú a diagnózis felállításában; esetenként a Prick bőrteszt, illetve a nyers zöldségek, gyümölcsök kapcsán felmerülő keresztallergia vizsgálata segíthet. A multiplex allergiatesztek (ALEX, FABER) gyors megoldást jelenthet ilyen esetekben, mikor is egyetlen vérvétellel kideríthető akár több élelmiszerre való érzékenység. A gyerekeknél gyakran találkozhatünk az orális allergia szindróma(OAS) tünetegyüttesével; célzott OAS allergén panellel (ALEX részpanel) lehet vizsgálni a kiváltó okokat - molekuláris szinten.