Porallergia - Poratka allergia

Porallergia - Poratka allergia

Sokan nem tudják, de a lakáson belüli allergének közül nem a por, hanem a poratka okoz gyakrabban légúti allergiát. A poratka allergia a poratka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló beszáradt széklete miatt alakul ki; amit vagy belélegzünk, vagy a bőrünkkel érintkezik.

Módosítás: 2024.03.27 12:33

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Mi a különbség a por allergia és a poratka allergia között?
Mik a por allergia és a poratka allergia tünetei?
Felléphet-e keresztallergia por allergia és a poratka allergia esetén?
Hogyan történik a por allergia és a poratka allergia kivizsgálása?
Kezelhető a por allergia és a poratka allergia?
Hogyan hat az életminőségre a por allergia és a poratka allergia? Okozhat szövődményeket kezeletlen esetben?

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Mi a különbség a por allergia és a poratka allergia között?

A por allergia és a poratka allergia a légúti allergiák közé tartozik. A por allergia alatt az olyan részecskék elleni allergiás reakciót értjük, mint a pollen, penészspórák, állati szőr vagy a házi por atkák. A por allergia tehát egy gyűjtőnév, ami alatt az otthoni levegőben szálló és belélegzéssel a szervezetbe kerülő anyagokat értjük. A por allergia magában foglalja a poratka allergia csoportot is. A por atka allergia kifejezetten a házi por atkák (Dermatophagoides pteronyssinus és Dermatophagoides farinae) által okozott allergiás reakcióra vonatkozik. Ezek a mikroszkopikus méretű ízeltlábúak a porban élnek, különösen az ágyneműben, matracokban, szőnyegekben és bútorokban. A poratkák az emberek lehámlott bőrsejtjeivel táplálkoznak, és meleg, párás környezetben fejlődnek. Az allergiás reakció a poratkák ürülékein belélegzése vagy bőrrel való érintkezése miatt jelentkezik. Sokan felcserélik a por allergia és a poratka allergia kifejezést, hiszen a por allergia legtöbb esete poratka allergia.

Mik a por allergia és a poratka allergia tünetei?

A por allergia és a poratka allergia leggyakrabban légúti tüneteket okoz. Ennek háttere, hogy a por alkotói és a poratka a levegőben szálló, mikroszkopikus méretű szemcsék, melyek főként a légvétel útján kerülnek be a szervezetbe. Így az első felismerési helyük is a légutak, ahol kiváltják a por allergia és a poratka allergia tüneteit. A por allergia és a poratka allergia légúti tünetei felerősödhetnek a téli időszakban. Ennek egyik lehetséges oka lehet, hogy ilyenkor kevesebbet szellőztetünk és arányaiban több por és poratka kering a levegőben.

A por allergia és a poratka allergia légúti tünetei a következők:

 • az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladása
 • erős könnyezés
 • vörös szem
 • szemviszketés
 • orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés
 • tüsszögés
 • szájpadviszketés
 • száraz, erőltetett köhögés
 • légúti elváltozások
 • nehézlégzés
 • fulladási roham
 • asztma

A por allergia és a poratka allergia bőrtüneteket is okozhat. Ha ezek a levegőben keringő szemcsék érintkeznek a bőrrel, kialakulhatnak a por allergia és a poratka allergia jellegzetes bőrtünetei. Ezek a tünetek többsége jellemzően éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik, tekintve, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található, és alvás során találkozik bőrünk a bőrtünetek okozóival.

A por allergia és a poratka allergia bőrtünetei a következők lehetnek:

Felléphet-e keresztallergia por allergia és a poratka allergia esetén?

Igen, felléphet keresztallergia por allergia és poratka allergia esetén is. A keresztallergia olyan jelenség, amikor az egyik allergénre adott immunreakciót más, hasonló fehérjéket tartalmazó anyagok is ki tudják váltani. Ennek alapja, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni a fehérjék között, így akár az allergénnel találkozik, akár egy ahhoz nagyon hasonló fehérjével, mindkét esetben elindítja a túlérzékenységi reakciót. Mind a por alkotói, mind a poratka tartalmazhatnak olyan fehérjéket, amelyek hasonlóak lehetnek más allergén anyagokhoz.

Poratka allergia esetén megjelenhet allergiás reakció más állati szőrök vagy tollak ellen is, valamint a rákfélékkel szemben is. Éppen ezért, a poratka allergia érintettjeinek figyelniük kell étkezéseik összeállítására is, és szükség esetén el kell kerülni a rákfélék fogyasztását. A poratka allergénjében levő tropomyosin azonos IgE megkötő epitopokkal rendelkezik az étel formájában fogyasztott rákfélékben levő fehérjékkel (homár, rák, kagylók) és egyéb puhatestűekkel. Ez is egy ékes példája a légúti-nutritív keresztallergiának. Keresztallergia ugyanígy kialakulhat porallergia esetén is. Azok, akik por allergiában szenvednek, gyakran érzékenyek lehetnek a pollenekre vagy a penészre.

Keresztallergiák felismerésében a multiplex allergia vizsgálatok (ALEX) jelenthetnek megoldást, amelyek molekuláris szinten vizsgálják az allergéneket. A segítségükkel kideríthető, hogy pontosan melyik az a komponens, amely az allergiás reakcióért felelős. Ennek a keresztallergiáknál és az immunterápiák stratégiájának kidolgozásánál van kifejezetten nagy jelentősége.

Hogyan történik a por allergia és a poratka allergia kivizsgálása?

A por allergia és a poratka allergia diagnózisának felállításához az anamnézis és a jellemző tünetek mellett az úgynevezett Prick bőrteszt és vérvizsgálat elvégzése szükséges.

A multiplex molekuláris allergéndiagnosztika lehetőséget biztosít arra is, hogy kiderítsük, a poratka pontosan mely molekulája váltja ki az allergiás reakciót. Ez fényt deríthet arra, hogy a poratka allergia a légúti és bőrtüneteken kívül, okozhat-e egyéb panaszokat is. Például, ha a poratka allergén Der p 2, Der f 2 komponense mutat pozitivitást, akkor az atkával fertőzött liszt fogyasztása ételallergiához hasonló tüneteket is okozhat; egy másik komponens pedig azt mutathatja meg, hogy a későbbiekben mekkora az esélye asztma kialakulásának a poratkára allergiás egyéneknél. A multiplex allergia teszttel (ALEX) egyetlen vérvételből közel 300 allergén vizsgálható (ezek között kivonatok és molekuláris komponensek egyaránt vannak).

Természetesen a diagnózis felállításához szervesen hozzátartozik a jelentkező tüneteknek megfelelő szakorvosi vizsgálat is, mint például:

 • nátha esetén fül-orr-gégészeti kivizsgálás,
 • asztmatikus tüneteknél légzésfunkcióval kiegészített tüdőgyógyászati vizsgálat,
 • bőrtüneteknél bőrgyógyász szakvizsgálat.

Kezelhető a por allergia és a poratka allergia?

A por allergia kezelésének többféle módszere van, amelyek közül néhány a tünetek enyhítésére, mások pedig az allergén expozíció csökkentésére irányulnak. Az antihisztaminok csökkentik az allergiás reakciók által okozott tüneteket, például az orrdugulást, a tüsszögést és a viszketést. A szteroidos orrspray-k gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és hatékonyak az orrdugulás, orrfolyás és az orrviszketés kezelésében. Fontos lépés a por allergia kezelésében az allergén expozíció csökkentése a mindennapi életben a rendszeres takarítással.

A poratka allergia kezelésében leggyakrabban tüneti terápiát végeznek, mely antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedése, orrspray és szemcsepp együttes alkalmazásából áll. Ezt a beteg az akutan megjelenő tünetek esetén veszi be.

A por allergia és a poratka allergia kezelésében is áttörést jelentett immunterápia, mellyel a tünetek akár teljes megszűnését is ellehet érni. Az allergén immunterápia (más néven deszenzibilizáció vagy allergiás vakcina) módszeresen és fokozatosan növekvő allergén expozíciót biztosít.  A kezelés hatására csökken az allergiás reakció mértéke és enyhülnek a tünetek. A kezelés fájdalommentes, mert az allergén tisztított kivonatát tartalmazó gyógyszer csepp vagy tabletta formájában kerül a szervezetbe. Ez a kezelésmód gyermekek és felnőttek esetében egyaránt sikerrel alkalmazható. A poratka immunterápiájának ideje megközelítőleg 3-5 év.

Állandó orrdugulással küzd - Fül-orr-gégeközpont
Mit kell tudni a poratka allergiáról? - Allergia Központ
Gyakori mosás növelheti az allergének számát - Tüdőközpont
Asztma - Tüdőközpont

Hogyan hat az életminőségre a por allergia és a poratka allergia? Okozhat szövődményeket kezeletlen esetben?

Sajnos a por allergia és a poratka allergia is súlyos szövődményekhez vezethet kezeletlen esetben és jelentősen ronthatják az életminőséget. A por allergia és a poratka allergia szövődménye lehet a krónikus orrmelléküreg-gyulladás a tartósan duzzadt orrnyálkahártya és az orrüregben felhalmozódó váladék miatt. A por és poratka allergiával élők hajlamosabbak lehetnek az asztma kialakulására vagy meglévő asztmájuk súlyosbodására is. Az allergiás reakciók és viszketés miatt a por allergia és poratka allergia súlyosabb esetekben bőrproblémákat, például ekcémát is okozhat. Az allergiás reakciók következtében duzzadt és irritált orrnyálkahártya megnehezítheti a légzést, és hajlamosabbá teheti az egyént a felső légúti fertőzésekre. Egy vizsgálat szerint az allergiás panaszok jelentősen rontják az alvás minőségét, és ez összefüggést mutat az allergiás tünetek erősségével. Az alvászavarok pedig fáradtsághoz, nappali álmossághoz vezethetnek, csökkenhet a teljesítőképesség a munkában vagy az iskolában. Ugyancsak romlik a tanulási készség, az emlékezőképesség, és állandósulhat a depresszív hangulat. Összességében tehát a por allergia és a poratka allergia tünetei ronthatják az életminőséget.

Ha a por allergia vagy a poratka allergia tüneteit tapasztalja, forduljon munkatársainkhoz! A multiplex allergia vizsgálat jelentheti ilyen esetben a legjobb megoldást, amely molekuláris szinten vizsgálják az allergéneket. Amennyiben a beltéri allergének vizsgálata tűnik célszerűnek, akkor célirányosan az ALEX indoor részpanel lehet a megoldás, amely az otthonokban, belterekben leggyakrabban előforduló 46 allergént vizsgálja.