Ételallergia

Ételallergia

Az ételallergia komoly egészségügyi probléma, amely egyre szélesebb populációt érint, különösen a gyermekek körében. A jól meghatározott élelmiszerallergia diagnosztizálása komoly keresztkérés a felesleges ételmegvonások, diéták elkerülése, illetve a személyre szabott diéta kialakítása miatt.

Létrehozás ideje:2019.06.05 Utolsó módosítás: 2021.12.13

Ételallergia tünetei:

Gasztrointesztinális tünetek: hányás, hasmenés, puffadás

Bőr- és nyálkahártya tünetek: a száj körüli részeken kipirosodás, viszketés, bizsergő érzés, csalánkiütés - akár kiterjedt, nagyobb bőrfelületen

Légúti tünetek: orrfolyás/orrdugulás, nehézlégzés, pihegés

legsúlyosabb esetben anafilaxia.

Az ételallergia kezelése:                                                                                                                                       

A tünetek kiiktatásához az allergizáló étel elhagyása a megoldás; a túlzott diéta elkerülése végett az allergiás reakciók kiváltásáért felelős allergén pontos meghatározása fontos, hogy ennek tükrében lehessen személyre szabni a diétát. A feleslegesen túlzott ételmegvonás egyúttal a tápanyagok bevitelét is korlátozza; ez, különösen gyermekek esetében, jelentőséggel bír. 

 

Ételallergiák vizsgálata multiplex allergia vizsgálatok segítségével.

Az ALEX multiplex allergia vizsgálat a növényi, állati és egyéb eredető allergének (nutritív , inhalatív) komplex vizsgálatára alkalmasak; egyetlen vérvétellel közel 300 allergénről szerezhető információ. Amennyiben élelmiszer eredetű allergiára van gyanú, elégséges lehet a kifejezetten nutritív allergének vizsgálatára szorítkozni. Az ALEX multiplex allergiatesztből kisebb részpanelek segítségével "célirányosabb" lehet az allergénkeresés.

Az IgE 56-os nutritív állati részpanel az élelmiszer útján a szervezetbe kerülő állati eredetű allergéneket vizsgálja, kivonatokat és molekuláris komponenseket egyaránt (pl. halak, tyúktojás, marhahús stb.)

A vegán (növényi) étkezést követők számára hasznos élelmiszer allergia vizsgálat csomagunk is létezik.  A 103 allergén között többek között gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, szója allergén kivonatai és molekuláris allergénjei találhatóak benne.

Vegetariánusok számára hasznos ételallergia vizsgálat; növényből és a hús kivételével állati eredetű alapanyagokból bevihető 118, extraktumokat és molekulákat is tartalmazó, allergén vizsgálata (pl. magvak, gabonák, tojás, tej stb.).

Minden élelmiszer allergént (extraktum és molekuláris komponens) vizsgál, a komplex nutritív ALEX részpanel, mely 152 tételt tartalmaz. Amennyiben valószínűleg élelmiszer okozza allergiáját, ideális választás. Komplex vizsgálat, mely az étel-étel keresztallergiát is feltérképezi.

Panelek Vizsgált allergének Árak

IgE nutritív állati - 56 (ALEX)

panel megtekintése

56 (32 E,24 M) 39 900

IgE nutritív vegán - 96 (ALEX)

panel megtekintése

96 (44 E, 52 M) 49 900

IgE nutritív vegetariánus -111 (ALEX)

panel megtekintése

111 (51 E, 60 M) 49 900

IgE nutritív komplex  - 152 (ALEX)

panel megtekintése

152 (76 E, 76 M) 59 900

 

 

Ételallergia gyerekkorban

Az ételallergia gyakorisága gyermekkorban –különösen csecsemőkorban akár a 6-7 %-ot is elérheti, míg felnőtt korban 1,5-2 % körülire tehető. A gyermekkori ételallergia az esetek igen nagy részében felnőtt korra eltűnik.

Az ételallergiák tünetei a  gyermekeknél

  • kiterjedt területen száraz, ekcémás bőr,
  • véres széklet,
  • hányás, hasmenés, has puffadása,
  • csalánkiütés és
  • orrfolyás formájában is jelentkezhet. A csecsemőkori krónikus középfülgyulladások felelőse is lehet táplálékallergia.

A fejlődő bélrendszer kezdetekben sokkal több olyan, nagy molekulájú, panaszokatmokozó, fehérje-részeket is átenged a véráramba, melyeket egy fejlett gyomor-bél rendszer már lebont, megemészt.

A gyermekkori ételallergia vizsgálata nagy körültekintést, nagy szakmai tapasztalatot igényel!